Main Media

Tips om døre til dig som skal købe hus eller lejlighed

Design Lyd Lys Smart

Måske skal du snart flytte ind i en helt ny lejlighed eller et hus. Der skal foretages mange valg; alt fra køkkenindretning til elektriske punkter. Midt i alle disse valg findes også muligheden for at vælge andre døre end standard.

HVAD ER STANDARD VS HØJ STANDARD? 

I de fleste boligprojekter er det lette indvendige døre, enten i en glat eller formpresset udgave der er defineret som standard – desværre også selvom hele projektet er markedsført som «høj standard». Der er i realiteten ingenting som hedder ”standard” når det gælder døre, men ofte drejer det sig altså om de såkaldte ”papdøre”. Man kan i de fleste tilfælde vælge at opgradere fra disse lette døre til massive dører, men man skal være bevidst om hvad til- eller fravalgene betyder.

HVAD BETYDER EGENTLIG HØJ STANDARD I ET BOLIGPROJEKT?

Vi ser ofte at nye boliger markedsføres som «høj standard» og med vægt på køkkenindretning, hvidevarer, parketgulve og fliser. At købe ny bolig med såkaldt ”høj standard” betyder næsten aldrig at standarden er på mere end et minimum når det gælder forhold som lydisolering, fugtsikring og ventilation, ifølge Sintef.no.

Desværre ser vi ofte at boliger markedsføres med høj standard, men i det indgår ikke dørene. Der leveres såkalte ”papdører”, også kaldt lette dører eller døre med kerne af honeycomb. Boligkøberne kan risikere at føle sig snydt efterfølgende, da mange naturligt nok ikke ved så meget om døre, og derfor ikke forstår hvad der ligger bag de forskellige begreber.

GLAT, HVID UDFØRELSE – HVAD SKJULER SIG BAG? 

En dør er ikke bare en dør. En glat, hvid dør kan som udgangspunkt være to fuldstændigt forskellige døre. På afstand vil de kunne opleves ens, men hemmeligheden ligger inde i dørbladet og en bedre og mere rengøringsvenlig overflade.

 • En let dør har en kerne i pap og kan fungere udmærket til rum hvor støjdæmpning ikke er vigtigt.
 • Til rum som køkken, børne- og soveværelser, bad og stue er det vigtigt at kunne holde lyden ude/inde - vælg derfor en dørløsning med massiv konstruktion og karm med dæmpeliste.

“En glat, hvid dør kan som udgangspunkt være to fuldstændigt forskellige døre. På afstand vil de kunne opleves ens, men hemmeligheden ligger inde i dørbladet og en bedre og mere rengøringsvenlig overflade.”

SKAL ALLE DØRENE I BOLIGEN VÆRE ENS?

Ofte er det samme dør som er valgt for hele huset/lejligheden, men hvorfor ikke bytte den tætte dør mellem entré og stue ud med med en glasdør?

 • Vælg lette døre og karme uden dæmping i kælderrum, rum som bruges sjældent og hvor støjreduktion ikke er vigtigt.
 • Vælg massive dører i kombination med karm med dæmpeliste i rum som soveværelser, børneværelser, bad, køkken og gang.
 • Er du rigtig frisk - vælg dør i en anden farve til børneværelset eller toilettet.
 • Hvad med en dør som har integreret spejl til badet eller walk in garderoben?
 • Det findes til og med døre som har tavle – perfekt til køkkenet eller børneværelset.

DETTE BØR DU VIDE OM DØRE

 • En formpresset dør ser «billigere» ud – på formpressede døre kan man ikke se detaljer og sammenføjninger som en dør i træ dør har i rammerne.
 • Finishen er bedre og mere rengøringsvenlig på en massiv dør.
 • Valgmuligheder som materialer, farver og funktioner er flere når du vælger en massiv dør.
 • Støjreduktion er væsentligt bedre med massiv dør med dæmpeliste end en let dør med standard karm.
 • Du kender softclose-funktionen fra køkkenskabe, hvor det har været ”standard” i mange år. Samme eksklusive fornemmelse kan du nu også få på dine døre. Ved at tilvælge dørene med SmartClose slipper du for smækkende døre og klemte børnefingre.