Skal du bygge nyt eller renovere, er det vigtigt, at du er meget opmærksom på de nye skærpede regler i BR18. Med det opdaterede reglement vil der være strengere krav til isoleringskapacitet på døre i en bygningsklimaskærm fra. 1. januar 2021. Læs om skærpede regler for bygningsreglement her.
Yderdøren er en vigtig del af boligen, og når den rigtige dør skal vælges, er der flere faktorer, som spiller ind. For de fleste handler det først og fremmest om at finde en dør, som passer til huset. Bor du i en moderne, minimalistisk bolig med store, rene flader, bør dørens design matche dette. En klassisk villa, derimod, fortjener muligvis en dør i traditionsrig stil. Mange villaer opført fra 60’erne og frem er ofte ens udvendig, men meget forskellige indvendig. Her er det måske i højere grad boligens interiør, som skal danne grundlag for valget af din dør. Uanset om du bor i eget hus, på en gård, i en lejlighed eller et rækkehus, er der forskellige faktorer, som kan være værd at tænke på, når du skal købe en ny yderdør.
Design og valgmuligheder eller prisfokus?
Når du vælger en dør fra Swedoor, vælger du fra to produktlinjer: ADVANCE-LINE og Clever-line. Hver linje åbner op for forskellige kvaliteter og funktioner, så du kan finde en løsning, der passer til din smag, dine behov og din tegnebog.
ADVANCE-LINE er en serie med yderdøre, som giver dig et væld af muligheder inden for farver, design og tilvalg som side- og overparti, ekstra sikkerhed, isolation, bæredygtighed, brand- og lydkrav.
clever-line er en serie standarddøre i et begrænset antal design, men alle af god kvalitet som opfylder de grundlæggende behov.
Hvilke funktioner skal yderdøren have?
Foruden størrelse og åbningsretning er det værd at overveje, hvilke øvrige egenskaber, du ønsker, at din yderdør skal have: Isolere ekstra godt mod kulde, lukke støj ude, beskytte boligen mod indbrudsforsøg eller en kombination af alt dette? Læs mere om de forskellige produktegenskaber her.
Alle udvendige døre leveres med lås, cylinder og karm. Øvrigt tilbehør som f.eks. greb/håndtag og lister kommer derudover.
Tjekliste til køb af yderdør:
- Tag mål – sådan måler du korrekt (Dette er ekstremt vigtigt! Det kan være vanskeligt eller sågar umuligt for håndværkeren at udføre monteringsarbejdet, hvis døren leveres i den forkerte bredde og/eller højde.) Se mere her
- Vælg slagretning – sådan finder du ud af, om døren skal være højre- eller venstrehængslet, og om den skal være indad eller udadgående - Se illustration her
- Vælg den dør, som passer til dit hus – find design med designværktøj
- Vælg håndtag – almindeligt håndtag eller elektronisk lås og håndtag. Se håndtag her
Derudover kan det være en god idé at overveje følgende, når du skal købe yderdør:
-
Sikkerhedsniveau (lås, hængsler, ekstra sikkerhedsklassificering RC3)
-
Farve (samme farve på begge sider eller forskellige farver?)
-
Dør med eller uden glas? Evt. hvilken type glas? Slip lys ind i gangen.
-
Enkeltdør eller dobbeltdør?
-
Overparti eller sideparti?
-
Ekstra isolationsevne? (lav U-værdi)
-
Ekstra lydisolering?
-
Almindelig udadåbnende eller behov for indadåbnende?
Vær opmærksom på, at dørens åbningsvinkel – og dermed bredde på fri åbning - kan variere afhængig af tykkelsen på gerigter, beklædning, o.l.
Hvad yderdøre angår, må man skifte hele dørsættet, både pga. kravene i CE-mærkningen, og fordi der findes rigtig mange forskellige konstruktioner, størrelser og hængselsplaceringer. Siden foråret 2004 har vi haft den samme hængselplacering på yderdøre, som vi har i dag. Bemærk at visse dørtyper kan have mere end to hængsler, og visse døre har også en anelse anderledes hængsler end standard (gælder bl.a. Character og RC3).