Main Media

Stor effekt med farvet yderdør

Design Smart

En farvet hoveddør kan gøre underværker for husets udtryk. - Meget farve opfattes som mere muntert, siger den norske farveprofessor Mette L'Orange. Læs her hvilke generelle råd L'Orange har vedr. farvevalg til dine døre.

I slutningen af ​​1990'erne skyllede en hvidmalet bølge over landet. "Alt" skal være hvidt eller gråt: husene, væggene og dørene. Før 1900-tallet var hvid farve både eksklusiv og dyr at fremstille. Det blev betragtet som rent og ærbødigt. Nu er det blevet en standardfarve i hjemmet. Vil du give hjemmet et karakteristisk og unikt udtryk uden at male hele huset kanarigult? Så kan en farvet hoveddør være lige det, du leder efter!

– Farve er identitet

Mette L'Orange er professor i farve og forfatter af bogen "Farver i arkitektur". Hun arbejder med farveskemaer fra byer og boligselskaber, har været interesseret i farver i hele sit liv og har en kærlighed til det farverige og personlige. Som uddannet arkitekt og billedkunstner fra Oxford har hun brugt meget tid på farvenes betydning.

Farver er en måde, vi signalerer om noget, der er unikt. Noget, der er vores. Det er en måde at vise identitet på. Farven på tøj siger noget om, hvem vi er, eller hvem vi vil være. Det samme gør farven på et hus og en dør, siger L'Orange.

Desuden forklarer den farverige professor, at folk trives bedremed farver omkring dem.

Det nordiske klima er præget af lange perioder med sne på jorden og grå himmel. Det er flot med farverige kontraster til det hvide landskab, vi har omkring os i store dele af året, forklarer L'orange.

En farvet dør gør meget ved husets udtryk. Her er Michigan i gul, rød og grå.

“Farver er en måde, vi signalerer om noget, der er unikt. Noget, der er vores. Det er en måde at vise identitet på. Farven på tøj siger noget om, hvem vi er, eller hvem vi vil være. Det samme gør farven på et hus og en dør.”

Mette L’orange Farveprofessor

- Trist med for lidt farve

Ipsos har foretaget undersøgelser, der viser, at hvid er den foretrukne farve til huse og boliger i Norge efterfulgt af grå. L'Orange skjuler ikke det faktum, at hun mener, at vi er nødt til at få mere farve ind i norske boligområder for at skabe et mere levende miljø.

- Det er frygteligt trist, at vi har mistet så meget farve gennem årene. Men en farvet dør er en dejlig ting. I norske boligområder ser vi mange identiske huse i hvidt og gråt. En hoveddør i farve gør udtrykket livligt og mere personligt, siger L'Orange.

Disse farver er nu trendy
Produktchef i Swedoor, Tara Hall, forklarer, at flere og flere mennesker vælger farverige døre i modsætning til hvide eller grå hjem.

- Før valgte næsten alle hvide udvendige døre. I de senere år er folk blevet bedre til at investere i lysere farver. Det skaber en dejlig øjenfang med en farvet dør, når hjemmet er i en neutral farve, siger Hall.

Hall forklarer desuden, at de har set en voksende tendens i husejere, der vælger hårdere farver som signalgul, orange eller andre farver, der skiller sig ud. Hun mener, det kan skyldes, at der opføres flere funktionalistiske og moderne stilhuse, hvor de spredte hoveddøre står i kontrast til det ellers minimalistiske udtryk.

- Nogle vælger døre, der har stærke farver, mens andre bruger mere dæmpede og mildere nuancer. Med næsten 2.000 farver at vælge imellem, vil alle finde noget, der passer til deres personlige stil og præference, fortsætter Hall.

Den stærke gule farve giver hjemmet et mere muntert udtryk både inde og ude. Døren Character Drop slipper også naturligt lys ind på gangen.

To-farvede udvendige døre

For mange er det vanskeligt at vælge en dørfarve, der passer både til entreen og faceden på huset. Hall siger, at flere og flere mennesker vælger en udvendig dør i to farver.

- Det er vigtigt at huske, at en udvendig dør også ses indefra. Mange mennesker vælger neutrale døre, fordi de ikke ønsker at have stærke farver inde, der ikke matcher udtrykket indvendigt i hjemmet. En tofarvet dør giver dig mulighed for at have en farve på ydersiden uden at gå på kompromis med den stil, du har indvendigt, forklarer Hall.

Farver sender forskellige signaler og giver os forskellige assosiationer. Farver får os også til at føle forskellige følelser. Farveprofessor L'Orange siger, at disse følelser ofte er en kombination af psykologi og symbolik.

- Kulturelle referencer er ekstremt vigtige, når hjernen fortolker farve. Mange kan få mere energi fra en stærk rød farve, komme i humør med en gul farve eller mere rolige med en blå farve. Det er sjældent at man kun ser på en farve ad gangen. Kontekst spiller altid en rolle i, hvordan farver opfattes, siger L'Orange.

Desuden deler farveprofessoren sine bedste tip til dem, der spekulerer på, hvilken farve de skal vælge på hoveddøren.

- Meget farve giver et mere muntert udtryk, men farve er stadig personligt og unikt. Det er vigtigt, at vi omgiver os med farver, der giver os gode følelser. For nogle er den hvid og grå, for andre er den rød og blå. Vælg farver, som du kan lide, og som du synes passer ind i dit hjem. Vær ikke for afhængig af tendenser eller hvad andre synes, når alt kommer til alt, skal du bo der, konkluderer L'orange.

Test farvede døre med app

Usikker på, hvilken dør du skal vælge? Med Swedoor's Door Designer-app kan du teste forskellige døre og finde dem, der passer perfekt til dig! Tag et billede af din dør, og udskift det med en af ​​Swedoor's døre i appen. Sådan ser du straks, hvordan en anden dør ser ud for dig. Læs mere om Door Designer her!

Appen kan downloades på Google Play og Apple App Store