Main Media

Sådan vælger du en ny yderdør

Design Lyd Lys Sikkerhed Smart

Yderdøren er mere end bare en indgang til huset. Det er en fortælling om de mennesker, der bor bag døren. Ved brug af farver og anderledes designs kan døren udtrykke både personlig stil og give huset en stærk karakter.

AFKLAR DIT BEHOV - HVAD HAR DU BRUG FOR?

Det er vigtigt at vælge en solid yderdør af gode materialer, for du skal se på den i mange år. Vi bruger yderdøren konstant, den er udsat for vejr og vind, den skal være velfungerende og se godt ud – også om 10 år. Som en god tommelfingerregel går kvalitet og pris hånd i hånd.

Hvad end du ønsker en moderne eller klassisk yderdør med glas, i en speciel farve, enkelt- eller dobbeltdør, en speciel sikker yderdør, en yderdør som er isoleret ud over det sædvanlige eller en dør, som er ekstra lydisoleret, er valgmuligheder mange. Og du kan kombinere dem alle i samme dør.

HVAD BØR DU OVERVEJE FOR AT FORETAGE ET TRYGT OG SIKKERT DØRKØB?

Tænk på, at yderdøren skal være i huset i mange år, og du skal føle dig tryg, når døren er låst. For mange er sikkerhed det allervigtigste parameter i valget af nye yderdøre. Det skal være svært at bryde gennem døren, ikke bare ved låsen, men også ved glasåbningen, såfremt du vælger en glasdør.

Det er vigtigt at undersøge, om låsen ”binder fast” i dørkarmen, når den er lukket og låst (i fagsprog kaldet hagelås). Mange indbrudstyve vil nemlig foretrække en dør uden en sådan egenskab.

En anden væsentlig egenskab, som mange ikke kender til, er, at hængslerne også spiller en vigtig rolle for at gøre døren så sikker som muligt. Hængslerne bør være af en type, som låser dørbladet til karmen, når den er lukket (i fagsprog kaldet bagkantsikring), selv hvis tyven saver hængslerne over udefra. Men et sådant hængsel vil det ikke være muligt at løfte døren ud af rammen

SKAL DU VÆLGE EN SIKKERHEDSKLASSIFICERET YDERDØR?

For de fleste er det nok at vælge en yderdør i god kvalitet for at sikre boligen. Dog er det i nogle tilfælde bedre at vælge en sikkerhedsdør. Det er især gældende ved huse, der er placeret uden udsyn fra omgivelserne, eller hvis du har en terrassedør på bagsiden af huset, hvor tyven kan arbejde uforstyrret – i begge tilfælde er det oplagt med en sikkerhedsdør.

ER STILEN ELLER PRISEN VIGTIGST?

Der er to kategorier af dørkøbere; de stilbevidste og de prisbevidste. De prisbevidste vælger ofte de billigste døre, som er hvide, enkle og uden for mange detaljer. De stilbevidste vælger døre, som skal harmonere med boligens arkitektur. En yderdør skal naturligvis matche husets stil, og selvom en standarddør som regel passer de fleste boliger, kan det være farvevalget, der giver det sidste løft.

Mange er meget optaget af stil og æstetik. De bruger lang tid på at vælge den rigtige dør, og det gør de klogt i, da døren har en lang levetid. Statistikken viser nemlig, at der går flere årtier mellem, at dørene bliver udskiftet. Derfor er det en ganske klog beslutning at bruge tid på at finde den helt rigtige dør.

Vi tror, at vi kommer til at se meget mere til døre med de mere vovede farvevalg i fremtiden. Til trods for, at mange fortsat foretrækker hvid, sort eller grå, ser vi, at stærke farver som gul, blå eller rød stadig vinder mere og mere frem. Det samme gør sig gældende ved personlige detaljer, som for eksempel døren med husnummeret i glas.

“Tænk på, at yderdøren skal sidde i dit hus i mange år, og at du skal føle dig tryg, når døren er låst. For mange er sikkerhed det allervigtigste, når der skal vælges nye yderdøre. ”

VIND OG VEJR

Vores klima kræver solide yderdøre. Vi bor i et land med et meget varieret klima, og det stiller høje krav til yderdøren med hensyn til isolering og robusthed. Yderdøre skal kunne tåle store temperaturforskelle, vind, sne og regn. Funktionen må derfor være det væsentligste kriterie, når du vælger yderdøre, men heldigvis findes der mange yderdøre, som gør, at du slipper for at prioritere funktion over design.

Med en yderdør med en god isoleringsevne, reducerer du ikke bare energiforbruget, men du får også en lunere og mere behagelig entré i forhold til den gamle, utætte dør, hvor der kan sive kold luft ind ved karmen.

LUK DØREN OG HOLD UØNSKEDE LYDE UDE

Bor du i et område med meget trafikstøj eller andre støjende aktiviteter, kan det være en fordel at gå efter en dør med ekstra lydisolering. Der findes yderdøre, som kan dæmpe lyden med op til 44 dB.

Lydreduktion kan også kombineres med brandklassificering, som ofte er det foretrukne valg ved svalegange. Alligevel bliver det også mere og mere populært i almindelige huse, hvor der stilles krav om ekstra lydisolering, eller hvis man bor i rækkehus, hvor der også ønskes en bedre lydisolering.

Find din hoveddør

Se alle vores udvendige døre, og find en dør, der passer til din stil og dit hus

Se alle modeller