Main Media

Bundstykke i gummi/dørskinne med tilhørende slæbeliste vs. mekanisk bundstykke

Design Smart

Når der stilles krav om øget tilgængelighed til et projekt, så bruger man typisk et bundstykke i gummi/en dørskinne sammen med en slæbeliste eller et mekanisk bundstykke. Men hvilken løsning er bedst?

Som følge af de skærpede krav om tilgængelighed, er vores falsede bundstykke i hårdt træ ofte for høj, da den er 25 mm i højden. Derfor bruger man i de tilfælde, hvor man ikke kan undvære et bundstykke, som regel et bundstykke i gummi eller en dørskinne sammen med en slæbeliste eller alternativt et mekanisk bundstykke.

Et bundstykke i gummi findes i to former – massiv og hul. Benytter man en dørliste, er den oftest udlignet, så den ligner et gummibundstykke. Når man benytter et bundstykke i gummi eller en dørliste for at leve op til en eller flere klassificeringer, skal løsningen kombineres med en slæbeliste, som sidder i underkanten af dørbladet og slutter tæt mod bundstykket, når døren lukkes. Se illustrationen herunder: 

Et mekanisk bundstykke er derimod integreret i underkanten af dørbladet og falder ned, når døren lukkes. Se billedet herunder:

En af de store forskelle mellem et bundstykke i gummi/dørliste med tilhørende slæbeliste og et mekanisk bundstykke er, at man med sidstnævnte løsning får et helt frit gulv, som fra et tilgængelighedssynspunkt er den bedste løsning. Desværre er prisforskellen relativt stor, da det mekaniske bundstykke er et dyrt alternativ. Trods den højere pris har vi den seneste tid oplevet en øget efterspørgsel på døre med mekaniske bundstykker, da man i højere grad vælger at bruge denne løsning til samtlige døre på skoler, sygehuse og andre sundhedsinstitutioner. 

Når det kommer til klassificeringer, så kan bundstykket i gummi eller dørlisten med tilhørende slæbeliste bruges til E30/EI30 og lydklasse op til 40dB, mens det mekaniske bundstykke kan bruges til alle klassificeringer.