Ikke to træer er ens. Det gør naturen smuk og varieret. Derfor vil du også se variationer i udseendet af vores trædøre. Forskellige materialer i træ vil have forskellig farve, mønster og karakter. Som med alle naturprodukter af træ, vil døre med samme træoverflade også se forskellige ud. Det er det, der gør levende materiale så unikt.

Træ er et levende naturmateriale, der under væksten påvirkes af miljø, årstid, lys og fugt. Derfor kan den samme træsort have forskellige nuancer og mønstre. Af samme grund kan døre fra samme træsort se forskellig ud. Naturligt træ ændrer også sit udseende over tid. Husk også, at hvis træet har en overfladebehandling, såsom lak eller pigmentering, vil overfladen have forskellige nuancer.

Hvad er finér?

Finér, som vi bruger til døre, består af et ark af træ, der limes til en formstabil kerne, og kantbearbejdes derefter. Sådan får du en fineret dør. Når man bruger finer i stedet for massivt træ, skyldes det, at træ er et levende materiale, og man får ikke samme formstabilitet med massivt træ, som man får ved brug af finer.
Der er kvartsskåret og planskåret finer. Forskellen er måden fineren skæres på. Kvartsskåret finer skæres vinkelret på årestrukturen i træstammen. Her får du et relativt jævnt og ensartet mønster. Planskåret finer skæres derimod parallelt med træstammens tværsnit, og der vil så være flere variationer i træstrukturen.

Billeder vs virkeligheden

Den samme farve og overflade kan se helt anderledes ud afhængigt af lyset (dagslys, kunstigt lys og farvetemperatur på lyskilder), eller tidspunktet på dagen, hvor billedet blev taget. Det er vigtigt at være opmærksom, når du ser billeder i sociale medier, brochurer og online.

Hvis du vælger at se på farveprøver i en butik, vil disse sandsynligvis også afvige fra nuancen af de døre, du modtager. Hvorfor? Fordi træ er et levende materiale. Du vil opleve præcis det samme med parket – farver og spil i træet kan variere fra planke til planke, eller pakke til pakke. Det er det, der gør træ til et så smukt materiale.

Herunder ser du billeder fra samme hus. Billederne er taget i forskelligt lys - kunstigt lys og dagslys, og viser hvidpigmenteret eg.    

Hvad betyder det at overfladen er pigmenteret?

Vi tilbyder egetræsdøre i hvidpigmenteret udførelse. Hertilsættes lakken et hvidt farvepigment som lysner træet, samtidig med at lakken beskytter det på samme måde som ved klar lak.

Dørene tilbydes også i sort eg, som er malet i farven RAL 9005, men så træstrukturen er synlig.

Træsorter og overflader massive finerede døre

På samme måde som træerne i naturen er forskellige, er fineren også forskellig alt efter hvor på stammen den kommer fra, træets størrelse og trætype. Mens eg har ganske små variationer (kvartsskåret), har valnød og fyr store tegninger. Herunder kan du se en oversigt over de forskellige typer finer vi tilbyder.

Eksempler på døre i forskellige typer finer i rækkefølgen eg lak, hvidpigmenteret eg, sort eg, valnød og fyrretræ ubehandlet

Eg er en træsort med lange årringe i en naturlig lysebrun farve, som med tiden kan gulne let. Eg er vores mest populære træoverflade.

Eg fås også i hvidpigmenteret og sort

Valnød har en meget smuk struktur i en varm, brunlig nuance med lange årringe.

Birk er en lys gullig træart, der kan have et svagt rødligt skær. Mønsteret på birken er ret homogent, ofte med lige årringe med bølget struktur. Birk var meget populær i 1990'erne og begyndelsen af ​​2000'erne. Birk har en tendens til at blive lidt mørkere med alderen og får en mere gylden og varm tone.

Bøg er lidt rødlig i farven og har et mønster med ret små mørkere pletter. Bøg bruges ofte til at supplere og istandsætte bygninger fra 1990'erne.

Fyr var meget populært i 1970'erne, men er de senere år blevet trendy igen - meget takket være blandt andet Ikea. Fyr har en gylden farve med klare og varierede knastelementer. Fyrretræ har historisk set været hovedmaterialet i indvendige døre. Mange vil stadig gerne have fyrretræsdøre, enten i naturfarve, eller ubehandlede, som man selv maler med linolie som i gamle dage, eller måske bejdses, så de matcher et moderne sommerhus.

Fyr tilbydes i ubehandlet, lakeret og hvidpigmenteret.

Ask har en gylden strågul farve. I vores SUPERIOR collection er der ask i ubehandlet, sortbejdset og malet udgave. Vær opmærksom på, at der er årringe i træet, som gør træet lidt ujævnt (det er disse årringe, der leder vandet rundt om det levende træ).

Mahogni har en smuk rødbrun farve. Mod slutningen af ​​1990'erne blev mørkere træsorter som mahogni og kirsebær meget populære. Anvendes oftest til supplering og istandsættelse af ældre bygninger.

Gabon har en brunlig rød til lyserød farve.

Koto har en lys brun-gul farve og bruges mest til rehabilitering og supplering af bygninger fra 1980'erne og 1990'erne.

Trækarme, der matcher dørene

Vores trækarme er fineret i samme træsorter som dørene, så de kommer til at passe sammen. Som en helhedsløsning tilbydes også gerigter i samme overflade til en del af vort sortiment. 

Trædøre fra certificerede skove

Hos Swedoor har vi en stor kærlighed til det levende materiale og mange års erfaring med at skabe formstabile og smukke trædøre, der holder år efter år. Vores holdning har altid været, at træ fortjener at blive behandlet med respekt og ansvarlighed.

Derfor er vores politik for træmateriale baseret på bæredygtighed og genbrug, og vi er stolte af at have FSC® (Forest Stewardship Council®) og PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification) certificeringer. FSC® og PEFC arbejder for at understøtte ansvarlig skovdrift, så der altid plantes flere træer, end der fældes. Se efter FSC®- og PEFC-mærket, når du vælger døre til dit hjem.

Du skal aldrig være i tvivl om, hvor træet i vores døre kommer fra. Vi bruger udelukkende træ fra bæredygtige, certificerede skove, og dørene er enten FSC- eller PEFC-certificerede. Dørene opfylder også kravene i EU's tømmerforordning, og de fleste finerede indvendige døre opfylder de skrappe krav for at kunne indgå i svanemærkede boliger.

Vedligeholdelse af trædøre

Finerede døre kræver vedligeholdelse, en jævn og god temperatur og ventilation. Bemærk, at sollys vil påvirke farven over tid. Læs mere om vedligeholdelse af indvendige døre her.