Main Media

Stilhed er en luksus

Lyd

Støj er i stigende grad en årsag til helbredsproblemer. Vi udsættes for konstant støj, uanset hvor vi er - ude i samfundet og i vores eget hjem. Muligheden for stilhed bliver mindre og mindre. Vi er omgivet af støj, lyde og indtryk fra vores omgivelser store dele af dagen, og som reaktion ser vi bl.a. at træningsformer som yoga og mindfullness øges.

Konstant støj kan forårsage sundhedsproblemer som tinnitus og høretab, det gør os søvnløse, trætte og irritable. Ifølge det norske sundhedsdirektorat er støj det miljøproblem, der rammer de fleste mennesker: ”Søvnforstyrrelse betragtes som en af de mere alvorlige virkninger af støj, og i Norge har 200.000 problemer med nattesøvn på grund af støj. Forskning viser, at støj kan forårsage mentalt stress og helbredsproblemer såsom muskelspænding og muskelsmerter. Støj kan også være en medvirkende faktor til forhøjet blodtryk og udviklingen af hjertesygdomme. Støjproblemet øges med stigende tæthed. Omfanget af støjproblemer er derfor størst i byer og tætbefolkede områder ».

KØB DIN STILHED

Støj forekommer i mange forskellige former, såsom barnegråd, trafikstøj, vaskemaskinen eller naboens klaverøvelse. Kan det være så svært at finde fred og ro, om så bare i en time? Der er mange apps, der prøver at hjælpe med dette, herunder apps i mindfullness. Du kan endda købe dig et fysisk rum med stilhed.

DU SKAL TILBRINGE 8000 HVERDAGE MED DIN FACADEDØR

Undersøgelser viser, at udvendige døre kun udskiftes hvert tredive år. Det valg, du træffer, når du køber en ny hoveddør, vil du sandsynligvis leve med i de næste 30 år. I løbet af disse år vil du opleve næsten 8.000 hverdage og næsten 75.000 weekendtimer - mange af disse hverdage og weekender vil du tilbringe derhjemme.

Det kan gøre en enorm forskel i, hvor godt en udvendig dør dæmper lyden. Selv en meget god lydabsorberende dør opnår ikke altid fuld effekt, hvis den udvendige dør ikke er monteret i en velisoleret væg, og den ikke er tætnet godt mellem rammen og væggen. Korrekt installation er meget vigtig, så overlad jobbet til en professionel

LYDKLASSIFICERET HOVEDDØR - OP TIL 44DB

Vores lydklassificerede udvendige døre er velegnede til blokke med opgange, til lejligheder i stueetagen og til huse og rækkehuse i boligområder med støjende omgivelser, som f.eks. af meget trafikerede veje. Disse udvendige døre dæmper op til Rw44dB.

Dørene kan også kombineres med andre funktioner som f.eks. brand, røg og sikkerhed. De udvendige døre fås i et stort udvalg af forskellige designs med og uden glas og i enhver farve. Selvfølgelig har lydabsorberende yderdøre også lydabsorberende glas.

DETTE BETYDER DE FORSKELLIGE LYDKLASSIFICERINGER AF DØRE I PRAKSIS:

 • R'w 25dB - Normale samtaler kan høres og forstås uden for rummet
 • R’w 30dB - Samtaler på normalt niveau lyder svagt og kan opfanges uden for rummet
 • R’w 35dB - Samtaler på normalt niveau kan ikke forstås uden for rummet
 • R’w 40dB - Samtaler kan ikke aflyttes, men høje råb og skrig kan høres svagt
 • Rw 47dB - Samtaler kan ikke aflyttes, råb og skrig kan ikke høres

INDVENDIGE DØRE KAN GØRE EN STOR FORSKEL PÅ STØJREDUKTION I HJEMMET

Lyde, der irriterer os på en eller anden måde, kan karakteriseres som støj. Irriterende støj inde, såsom fra opvaskemaskine eller køleskab, er ofte mere irriterende end monoton lyd udefra. I værelser med lite møbler, tekstiler og glatte overflader kastes lyden tilbage fra omgivelserne. Hvis de indvendige vægge er dårligt isolerede, og du også har enkle, lette døre, vil du opdage, at lyden let trænger ind. Hvis du vælger massive indvendige døre i kombination med en dørkarm med tætningsliste, kan dette gøre en stor forskel for støjdæmpning i rummet.

STØJISOLERENDE INDVENDIGE DØRE

Hvis du har lette indvendige døre, bidrager de ikke meget til støjreduktionen og holder normalt kun op til 20 dB udenfor. Hvis de udskiftes med døre med en massiv kerne kombineret med en karm med en tætningsliste, kan døren holde op til 28 dB ude til sammenligning. Selvfølgelig er der specielle løsninger (klassificerede lyddøre), der kan opnå endnu mere, men du vil opdage, at en normal, massiv indvendig dør kan ændre støjniveauet markant. Husk også, at valget af bundstykke påvirker lyden. Her kan du læse mere om forskellige bundstykker/dørtærskler.

HVAD ER LYD OG HVAD BETYDER DECIBEL?

Decibelskalaen er en logaritmisk skala, der angiver lydstyrke. Menneskets subjektive opfattelse af lydstyrke følger dog ikke decibelskalaen. Undersøgelser viser, at de fleste mennesker opfatter en stigning i lydniveauet på 10 dB som en fordobling. Dette kan variere, men en ændring på 3 dB vil opfattes som mærkbar af de fleste, mens en ændring på 5-6 dB vil være tydelig.

 • Decibel: Lydstyrkeniveau specificeret i dB.

 • Lyd: Hurtige svingninger i luften (trykbølger). Lyd registreres ved hørelsen.

WHO (Verdenssundhedsorganisationen) har lavet en oversigt, der viser, hvad forskellige udstyr / situationer indikerer i dB (omtrentlig):

 • Tikkende ur 20 dB
 • Lav hvisken 30 dB
 • Køleskab 40 dB
 • Normal samtale 60 dB
 • Vaskemaskine 70 dB
 • Støvsuger 75 dB
 • Tung bytrafik (inde i bilen) 85 dB
 • Plæneklipper (benzindrevet) 90 dB
 • Motorcykel (gennemsnit) 95 dB
 • Hårtørrer, metro, bilhorn på 5 m afstand 100 dB
 • Råb direkte ind i øret 110 dB