Main Media

Sådan reducerer du støjen i hjemmet

Lyd

Bliver du ofte irriteret over lyden fra naboens TV, eller er du generet af trafikstøj? Her kommer 5 gode råd til, hvad du kan gøre for at dæmpe forskellige støjkilder i dit hjem.

Vi kender nok alle følelsen af at skære tænder i ren frustration over irriterende larm. Med puden klemt sammen om ørerne i de små timer irriterer vi os over støj fra naboen eller teenagerens behov for sene snap-samtaler. Irriterende og forstyrrende lyde går os let på nerverne, men heldigvis findes der flere ting, du kan gøre for at reducere uhensigtsmæssig støj.

Du kan selv gøre flere ting for at reducere uhensigtsmæssig støj. Her er vores 5 bedste råd til, hvordan du kan komme støjen til livs.

1. START MED DØRENE

De indvendige døre er et godt sted at starte, hvis du ikke tidligere har gjort en støjreducerende indsats i hjemmet. Hvis du har lette indvendige døre, beskytter de nemlig ikke meget mod støj og holder som regel kun op mod 21 dB ude. Hvis de skiftes ud med døre med en massiv kerne, kombineret med en ny karm med tætningslister, kan døren til sammenligning holde helt op mod 30 dB ude. Der findes selvfølgelig specialløsninger, som kan klare endnu mere, men du vil opleve, at en almindelig, massiv indvendig dør kan ændre støjniveauet markant – og så kan den endda købes til en overkommelig pris.

Se vores udvalg af støjreducerende døre her.

2. STØJ GENNEM VINDUER

Mange generes af udendørs støj fra for eksempel en nærliggende vej, togbane eller generel trafikstøj. En stor del af disse forstyrrelser kan undgås ved at montere nye vinduer med støjdæmpende glas. Hvis nye vinduer er en for stor beslutning, kan du i første omgang tjekke, om klemte eller ødelagte tætningslister trænger til at blive skiftet ud, eller om der er revner mellem karm og væg, der skal isoleres.

3. EN EKSTRA VÆG PÅ VÆGGEN

En effektiv måde at lyddæmpe en væg på er at bygge en let lydvæg mod den eksisterende væg. Således kan du reducere støj fra andre værelser, naboen, opgangen eller udefra – det er vigtigt med korrekt udførelse for at opnå maksimal effekt. Det er værd at have for øje, at en ekstra lydvæg kræver mere plads i rummet, og at elinstallationer måske skal flyttes.

4. LAD TAGET TAGE STØJEN

Plages du af støj i konkrete rum som for eksempel køkken eller stue, kan specialudviklede tagplader absorbere støj og give en bedre akustik. Hårde og glatte overflader som beton og gips gør, at lyden får en lang efterklang, mens lydabsorberende tagplader gør det lettere at høre, hvad der bliver sagt – både ansigt til ansigt og ikke mindst over telefonen.

5. TÆPPER PÅ GULVET

Tæpper på gulvet er ikke kun gode til at holde på varmen i huset – de er også med til at holde støjniveauet nede. Tæpper er lydabsorberende, mindsker efterklang og medvirker til en bedre akustik. Jo større og tungere tæpperne er, jo bedre er de til at dæmpe lyd. Der bliver i dag produceret tæpper, som kan reducere støj med op til 25-35 dB.

Sådan opfatter du lyd:

  • En ændring på 1dB er knapt hørbar
  • En ændring på 3 dB kan høres
  • En ændring på 5-6 dB er en meget tydelig ændring
  • En ændring på 8-10 dB opfattes som en fordobling/halvering af lyden

Kilde: Bolius

Læs mere om støjdæmpende døre her