Main Media

Sådan får du en stemningsfuld juledør

Design Lys Smart

Hoveddøren er husets ansigt, gæstens første møde med dit hjem og den der byder velkommen. Vi kan godt lide at dekorere vores facadedør til jul for at skabe den gode julestemning og glæde både os selv og andre. Vi har bedt en indretningsekspert om at dele sine bedste tips til dekoration af en rigtig flot juledør, der matcher med forskellige dørdesign.

Hoveddøren er husets ansigt, gæstens første møde med dit hjem og den der byder velkommen. Vi kan godt lide at dekorere vores facadedør til jul for at skabe den gode julestemning og glæde både os selv og andre. Vi har bedt en indretningsekspert om at dele sine bedste tips til dekoration af en rigtig flot juledør, der matcher med forskellige dørdesign.

Intet er så behageligt som at komme hjem til en pænt dekoreret juledør, der lyser i november og decembers mørke. Derfor gav vi Elisabeth Halbjørhus opgaven med at dekorere fire Swedoor udvendige døre i forskellige stilarter og farver for at give dig nogle gode tips og råd. Elisabeth er kendt som @PureElisabeth_ på Instagram og har i flere år været kendt som både interiørblogger, influencer og home stylist.

- Jeg elsker jul! Jul har altid været meget specielt for mig, og det er på en måde vinterens højdepunkt. Ikke nødvendigvis juleaften selv, men perioden før jul. Det er opbygningen til jul med dekorationer og forberedelser, jeg bedst kan lide, siger Elisabeth.

“Det er især hyggeligt at dekorere juledøre. Indgangen er på mange måder det første indtryk, du giver, når nogen kommer på besøg. Det skal være varmt, indbydende og atmosfærisk - næsten lidt magisk!”

Elisabeth Halbjørhus | Interiørblogger, influencer og home stylist

Vi har udvendige døre til enhver stil, farve og smag, der spænder fra de klassiske til meget moderne, minimalistiske og undertiden meget farverige sorter. Det vigtigste ved valg af en ny yderdør er, at den passer til huset, som det er tilfældet med disse fire udvalgte udvendige døre.

Elisabeth har valgt fire meget forskellige udvendige døre fra Swedoor, som hun har designet til os. Her deler hun sit bedste råd til en julestyling, der er i stil med døren, så du får den juledør, du ønsker.

 

God planlægning giver bedre gennemført stil

De udvendige døre, som vi har bedt Elisabeth om at dekorere, har fire forskellige udtryk; en klassisk grå dobbeltdør med glas, en moderne lys orange dør, en moderne mørk dør med forsænket glas og stramme linjer og en hvid klassisk glasdør. Hun tog opgaven i strakt arm.

- Hvis du vil have en gennemført stil og et godt resultat, skal du bruge lidt tid til planlægning, siger hun.

Elisabeth anbefaler at oprette et såkaldt "moodboard" på forhånd, hvor du får inspiration fra magasiner, Pinterest eller Instagram. Her kan du søge efter den ønskede stil og lave en plan for, hvad du vil have selv. Tag dit udgangspunkt i hoveddørens og husets stil, design og farve.

- Når du har lavet et moodboard, har du et samlet overblik over, hvad du vil have, og så er det lettere at sætte det hele sammen. Så har du besluttet dig for de elementer og farver, du vil have, så du kan designe den stil, du ønsker, siger hun.

- Uanset hvilken type dør du har, er det en god ide at tænke på et materialemix, hvor du trækker naturlige elementer ind og især grønne nåletræsgrene, der hører til jul og passer perfekt til alle typer døre - uanset farve, stil eller størrelse, siger Elisabeth.

Et generelt tip til dekorering af juledøren er at bruge det såkaldte trekantprincip. Det betyder, at du har et højt element i midten, helst midt i døren, du har også lavere elementer på siderne, helst på gulvet eller trappen ved siden af døren. Det giver et meget harmonisk udtryk æstetisk.

Men inden du starter, anbefaler hun at rydde alt, hvad der er rundt om døren fra før, så du starter med et helt blankt ark.

Den klassiske dør med stærke kontraster

De mere klassiske døre giver inspiration til traditionelle dekorationer. En af de døre, Elisabeth indrettede, er en grå Swedoor Classic Debussy dobbeltdør. De smukke døre er inspireret af en stil fra det 20. århundrede, der passer perfekt til det gamle hvide hus. Der er en masse historie her, der skal tages i betragtning for at få det rigtige helhedsindtryk.

- Dette er en klassisk dobbeltdør med stramme elementer, der kører videre med mørke farver i stor kontrast til de hvide husvægge og det sorte gelænder i smedejern, forklarer Elisabeth.

- Her har jeg haft en vision om at skabe en skandinavisk stil, hvor jeg blandt andet trækker gamle elementer som træski, slæder og gamle mælkespande. Samtidig er det vigtigt at inkludere naturen og det grønne at bringe det organiske ind for at skabe en varm og god atmosfære, siger hun.

En stor dobbeltdør kræver også lidt mere dekoration end en mindre dør. Elisabeth har derfor valgt en kombination af små fyrretræer, samt noget gran for at få lidt forskellige nuancer i de grønne farver. Det bruges til at dekorere både trinene og kælken, der står op mod væggen.

- Derudover skal du få lys i lygter, hvor du kan, fordi det sætter det ekstra gode humør inden jul, siger hun.

Den orange, moderne dør

Farverige døre skiller sig allerede ud og kræver en vis farvekoordinering for at opnå en harmoni, der giver den rigtige julestemning. Døren, som Elisabeth skal dekorere, er en lys orange, moderne Swedoor Character Pulse udvendige dør, der er fri for samlinger og med skjulte hængsler, der understreger dørens rene linjer. Dette smykke af en dør sidder på et sort minimalistisk hus.

- Nogle farver kan være mere udfordrende at kombinere med traditionelle julefarver, og så skal du være lidt ekstra kreativ. Men farvede udvendige døre er dekorative i sig selv og behøver virkelig ikke mere end en stor og fuld krans, der topper stilen og supplerer dørens farve.

- Til denne hoveddør har jeg valgt at bruge elementer, der tegner de samme orange farvetoner, som jeg har fundet i gamle lerpotter, appelsiner og nogle græskar, men også i træets varme tone, forklarer hun.

Det tilbagevendende juleelement på alle døre er på plads; brug af gran og fyr for at bringe det grønne og økologiske ind. Men på denne dør har hun også valgt at bruge grene fra thuja-hæk til at få et spil i forskellige grønne nuancer.
 
- Thuja er noget mange mennesker har i haven og er fantastisk at bruge til julepynt. I dette tilfælde har jeg valgt det, fordi thuja har en lidt mere gylden farve, som derefter vil samle den pæne farve på døren, siger hun.

Selvom det er meget rart at have en stor krans på døren, skal man være yderst forsigtig, når man perforerer dørkonstruktionen med søm eller skruer. Dette skyldes, at det derefter øger risikoen for fugtindtrængning. Men Elisabeth havde et meget smart trick for at undgå dette.

- Et godt råd, når du hænger en krans på døren, er at fastgøre et langt bånd til det, du hænger over toppen af døren og fastgøre med tape på indersiden. På den måde behøver du ikke lave sømhuller i døren.

Den minimalistiske og mørke dør

Denne moderne Swedoor Character Beat udvendige dør med forsænket glas uden samlinger og synlige fastgørelser passer perfekt til husets mørke og minimalistiske stil og resten af indgangsområdet.

- Det, jeg ville bringe ud her, var en varm, god og varm julefølelse. Jeg har løst dette ved at tegne en farveskala, der går i grøn og brun. Derfor har jeg brugt masser af grønne buske og træer ud over brunt træ, der giver en flot kontrast til det grove betondæk, siger hun.

En anden måde at bryde det lige og stramme minimalistiske udtryk er at tegne mere organiske og runde former.

- Ved at trække levende materialer som trækasser, træstammer og flettede runde kurve, bidrager dette til et blødere og mere afslappet udtryk.

Belysning er en vigtig del og hjælper med at belyse de mørke dage og aftener, vi har indtil jul. Lyset varmer op og giver en god og indbydende atmosfære rundt om døren. Omkring denne dør har hun lys på en lille granbusk foran, en krans på væggen og lys i lanterne.

- Nisser er traditionelt en vigtig del af julen. Det passer ikke altid ind som en del af indretningen, men i dette tilfælde - hvor vi har et så minimalistisk og tæt hus - har jeg medbragt et par grønne nisser, siger Elisabeth.

- Jeg har valgt en relativt enkel, men smuk krans til denne dør. Jeg har valgt at bruge eukalyptus i kransen, der optager det minimalistiske i huset og hjælper med at give et mere nordisk og legende udtryk.

Elisabeth har valgt at dekorere hele betondækket foran denne dør. Hvis du er heldig og har masser af plads som her, anbefaler hun at bruge de lave elementer foran og trække dem højere op bag husvæggen. På denne måde får du en dejlig dybdeeffekt.

Den klassiske gårddør i skoven

Den sidste hoveddør, som Elisabeth har dekoreret, ligger på et klassisk bondegård omgivet af skov. Det er en hvid Swedoor Classic Debussy yderdør, der er inspireret af klassisk arkitektur fra det tidlige 20. århundrede og passer perfekt til det gamle hus. Det historiske udtryk kombineres med en moderne konstruktion, der har solide glaslister uden samlinger og søm, hvilket understreger dørens smukke udseende og giver øget sikkerhed mod indbrud.

- Til denne type smukke døre synes jeg, det passer med klassisk julepynt, når du får den nordiske fornemmelse, mens vi kan trække gamle vintage-elementer ind. Elementer som en gammel stige, gamle lanterne med julefølelse, masser af stearinlys og en granbar, siger Elisabeth.
 
Et godt tip er at bruge det, du har til rådighed. Gå ud i naturen og vælg en grangren og kviste, der kan bruges, og kig i gamle stalde og kældre eller genbrugsbutikker for at finde disse gamle genstande, der skaber stilen.

- Denne indgang er smal med mange vinkler, hvilket betyder, at jeg ikke kan bruge for meget dekoration, og jeg skal placere den i forskellige højder. Her bruger jeg igen princippet om lave ting foran og dekorerer i højden nær væggen.

Elisabeth har placeret lanterne op i trappen til døren. Dette kombineres med den gamle stige, der er dekoreret med en grangren, gamle syltetøjskrukker med lys og et par gamle skøjter. På denne måde afbryder du det hvide hjørne af huset og skaber den nostalgiske følelse helt til hoveddøren.

Juledør med et personligt præg

Disse fire juledøre var fantastisk smukke, og vi takker Elisabeth for mange gode tip til at skabe dette års juledør i stil med hoveddørdesignet. Held og lykke med at style dit indgangsparti til jul!

Her er nogle af Elisabeths tip:

  • Planlæg godt, og opret et moodboarden med ønskede elementer til din stil.
  • Hvis du har en farvet dør, skal du vælge farver til dekorationer, der har samme farve
  • Hvis det er et stramt, minimalistisk design, skal du bruge organiske materialer af træ og runde former for at få et blødere look
  • Start med et blankt ark: Rengør alt omkring hoveddøren, inden du begynder at dekorere
  • Brug trekantprincippet: Et højt element i midten, som en krans på døren og nedre elementer på siderne
  • Brug meget grønt og helst en kombination af flere typer som gran, fyr, eukalyptus og thuja
  • Vi har brug for meget lys i mørket - lys, lette kæder, kranse - al slags lys hjælper med at skabe stemningen
  • Brug et langt bånd til at fastgøre kransen til døren. Båndet går over døren og fastgøres med tape på indersiden for at undgå sømhuller.

Vi fra Swedoor håber, at dette kan inspirere flere til at dekorere deres egen juledøren, og hvis du gør det, vil vi gerne se dine fine døre. Tag os gerne med #Swedoor, så vi får fornøjelsen at se smukkere døre frem mod jul!

Hvis du har brug for inspiration til en ny udvendig dør, kan du se på købsvejledning til udvendige døre eller se på vores omfattende udvalg af udvendige døre i alle stilarter.