Main Media

3 tips: Sådan gør du dit hjem mere miljøvenligt

Eco

De fleste danskere vil gerne leve mere miljøvenligt. Men hvor skal man starte? Vi giver dig her tre tips til, hvordan du kan gøre dit hjem grønnere.

Du kan gøre dit hjem mere energi- og miljøvenligt på mange områder. Med blot få ændringer i hverdagen kan du nemt og hurtigt blive mere miljøvenlig til gavn for din familie, din økonomi og klimaet.

1. VÆLG DE RETTE MATERIALER

Byggebranchen har gennem de senere år haft større fokus på bæredygtighed. Det gælder ikke kun store byggeprojekter – men også i de danske hjem, hvor flere vælger at energioptimere og tage hensyn til miljøet.

Dit valg af yderdør er en nem vej til at spare på energien og være med til at gøre en indsats for klimaet. Moderne yderdøre er specielt designet til at skære ned på varmeudslippet og medvirker dermed til at sænke kravet til opvarmningen af dit hjem. Derudover har Swedoor lanceret et nyt bæredygtigt alternativ ECO, som kan fås som tilvalg til alle vores yderdøre. På samme måde som du vælger økologiske madvarer, kan du nu vælge ECO som tilvalg til yderdøren, hvis du ønsker at gøre en ekstra indsats for miljøet.

2. TJEK PÅ ISOLERINGEN

Hvis du gerne vil være mere miljøvenlig, handler det i høj grad om at effektivisere dit varmeforbrug så meget som muligt. Bor du i et ældre hus? Så kan du muligvis drage fordel af at få efterisoleret din bolig. Isoleringsevnen har nemlig stor indflydelse på husets energieffektivitet og miljøvenlighed. Her er det først og fremmest vigtigt, at døre og vinduer har gode isoleringsegenskaber, som kan medvirke til et lavere energiforbrug samt et bedre indeklima.

ECO indeholder en ny type isolation, som reducerer hurtige ændringer i hjemmets temperatur med hele 3 lag isolérglas samt et 77 mm tykt dørblad for maksimal isoleringsevne. Du behøver derfor ikke være bange for kolde fødder eller en overophedet varmeregning, hvis du vælger en energivenlig dør.

Bare rolig…

Du behøver ikke gå på kompromis med hjemmets design, når du vælger en miljøvenlig dør. ECO indgår som en del af det eksisterende designudvalg i serien ADVANCE-LINE, og du kan derfor vælge lige præcis den dør, der matcher din boligs udtryk bedst muligt.

3. KIG EFTER MILJØMÆRKER

Træ er ikke bare træ, og derfor er der indført forskellige miljømærker og certificeringer, der kan hjælpe dig, når du skal købe en ny bordplade, et nyt havemøbel eller en ny dør af træ. Men hvad betyder de, og hvordan skal du orientere dig i mærkejunglen?

De to mest anvendte miljømærker på træprodukter er FSC og PEFC. Helt overordnet betyder disse mærker, at råvarerne er bæredygtige, således at hverken naturen eller klimaet har lidt overlast. De garanterer også, at de mennesker, som fælder og bearbejder træet, arbejder under ordentlige forhold.

Men der findes også en række andre miljøordninger, der hver især har fokus på forskellige områder, og som kan hjælpe dig med at finde vej til de mest bæredygtige træprodukter. Her er et kort overblik over fire kendte miljømærker, som du vil kunne finde på forskellige træprodukter i byggemarkedet.

FSC-mærket kan findes på en lang række træprodukter, fra havemøbler til papir. FSC-ordningen garanterer, at skovene drives bæredygtigt, og at der ikke fældes mere træ, end hvad der kan nå at vokse op. Det er også en garanti for, at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Svanemærket garanterer, at varen er blandt de bedste, når det gælder miljøet. Det garanterer, at kvaliteten er høj, og at der er taget hensyn til din sundhed. Mærket sætter grænser for udledning af giftige stoffer og for indholdet af uønskede stoffer i varen. Mærket begrænser sig ikke kun til træ, men kan også findes på fx elektronik.

PEFC-mærket bruges til både træ- og papirprodukter. PEFC-ordningen anvendes af skovejere, der ønsker at give produktionsvirksomheder mulighed for at vise forbrugeren, at træet kommer fra en bæredygtig skov. PEFC er en garanti for, at der er taget hensyn til miljøet, og der ikke er indgået illegale fældninger i produktion af træproduktet.

Indeklimamærket er et miljømærke, der udelukkende omfatter afgivelsen af stoffer og partikler fra materialet til luften. Det må fx ikke afgive kræftfremkaldende stoffer. Indeklimamærket stiller krav til selve brugstiden ved forbrugeren, og du kan finde mærket på fx døre, lofter og inventar til hjemmet.

Læs mere om bæredygtige døre fra Swedoor

Hvad gør du for at være mere miljøvenlig i din hverdag?