Main Media

Sådan optimerer du lejlighedens dyrebare kvadratmeter

Design

I september begynder tusindvis af unge på en videregående uddannelse, og det kan ses på boligmarkedet, da august er højsæson for forældrekøb i storbyerne, hvor kvadratmeterpriserne ofte er høje. Derfor handler det om at udnytte kvadratmeterne bedst muligt, og her er hjemmets døre et oplagt sted at starte, da døre ofte tager en del plads i mindre rum, lyder det fra dørproducenten Swedoor.

Juli og august er de to måneder, hvor flest danskere rykker teltpælene op og flytter i en ny bolig, det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Her fremgår det også, at det særligt er unge mellem 20 og 29 år, som er den største gruppe i flyttestatistikkerne. Det skyldes blandt andet, at tusindvis af kommende studerende indleder jagten på en studiebolig i storbyerne, hvor flertallet af landets uddannelsessteder ligger.

Den store efterspørgsel på lejligheder kan tydeligt mærkes på boligmarkedet, hvor august er kendetegnet ved at være højsæson for forældrekøb, lyder det fra Claus Barret, som er indehaver hos home i Aalborg, Nørresundby, Nibe, Blokhus og Skive:

- I flere af de store uddannelsesbyer som København, Aalborg, Aarhus og Odense kan det være vanskeligt at få fingre i en studiebolig, og derfor vælger flere forældre at foretage et forældrekøb for at sikre, at de unge mennesker har en base at flytte ind i. I den forbindelse er det typisk mindre lejligheder på under 75 kvadratmeter, som bliver anvendt til forældrekøb. Det skyldes blandt andet, at mange vælger at gå på kompromis med kvadratmeterne fremfor beliggenheden, når de køber lejlighed.

Kvadratmeterpriserne er nemlig markant højere i landets største byer, og derfor er det ifølge Claus Barret væsentligt for de studerende at overveje, hvordan de dyrebare kvadratmeter udnyttes bedst muligt.

Spar på pladsen med skydedøre


Der er flere mindre justeringer i indretningen, som kan være medvirkende til at optimere pladsen i studieboligen. I den forbindelse er der mange, som ikke tænker over, at hjemmets døre optager en del gulvplads i mindre rum, og derfor kan det være en fordel at overveje skydedøre, som i højere grad er pladsbesvarende, lyder rådet fra dørproducenten Swedoor, som har fabrikker i hele Norden:

- Er man bosat i en mindre lejlighed i storbyen, kan det ofte være en god idé at udskifte traditionelle døre med skydedøre. En af årsagerne til dette er at både indbyggede skydedøre og udenpåliggende skydedøre kræver mindre plads, fordi døren ikke skal åbnes ud af i rummet. Det kan være medvirkende til at give en fornemmelse af mere luft i boligen, samtidig med at det også ofte er en praktisk løsning, forklarer salgsdirektør hos Swedoor Danmark, Hauke Thiessen, og fortsætter:

- Når lejligheden er udfordret på manglende plads, kan man vælge at indtænke skydedøren som en del af den øvrige indretning for at slå to fluer med et smæk. Her oplever vi især, at det er populært at integrere et spejl på skydedøren i det lille soveværelse, hvor vægpladsen ofte er begrænset. Generelt handler det blot om at være kreativ, da der findes utallige praktiske og moderne løsninger, som kan være med til at udnytte kvadratmeterne til fulde