I 2023 vil indretningen bære præg af den nuværende energikrise, som får danskerne til at tænke i nye og kreative baner, der blandt andet skal sikre, at indretningen fremstår så positiv som muligt. Sådan lyder det fra boligeksperten Camilla Rudnicki, som spår nogle af årets største boligtendenser.
Et nyt år betyder nye boligtendenser, og i 2023 tvinger energikrisen mange danskere til at tænke kreativt og genoverveje indretningen og måden, vi bor på. Sådan lyder det fra Camilla Rudnicki, der står bag indretningsfirmaet Camilla Rudnicki – Interior & Design og blandt andet er kendt fra det populære tv-program Boligkøb i blinde:
- I krisetider kommer boligen til at spille en yderst vigtig rolle, da hjemmet bliver vores safeplace, hvor vi kryber ind og finder tryghed. Denne gang er dog anderledes, end det vi oplevede under corona, da det i højere grad handler om, hvordan vi kan fremtidssikre os – samtidig med at æstetikken og indretningen gerne skal fremstå så hyggelig og positiv som muligt, fortæller Camilla Rudnicki, der særligt fremhæver tre boligtrends, som vinder indpas i år.
De brændte farver gør comeback
Efter at der i en årrække har været en tendens til, at klare og friske farver har præget mange danske hjem, peger Camilla Rudnicki på, at 2023 bliver året, hvor de brændte farver vender tilbage:
- Udover at vi gør hjemmet hyggeligt, så sætter vi farver på både vægge og materialer, som skal signalere, at vi er i godt humør, selv om vi er i en krisetid. Her vil der være en tendens til, at vi tager den klarhed ud af farverne, som tidligere har været meget populær, så vi får mere brændte toner i blandt andet orange, brunrød og okker. På den måde bruger vi farverne til at skabe et kontrastfuldt og roligt udtryk.
Ifølge indretningseksperten vil der også være en stigende tendens til, at døre, dørkarme og paneler får en farve, som kan spille op mod de mere neutrale områder i huset. Denne tendens bekræftes af dørproducenten Swedoor, som oplever stigende interesse for farvede døre:
- Flere og flere bruger både døren og dørkarmen til at få flere farver ind i indretningen, da det kan være med til at skabe en god sammenhæng til de øvrige farvevalg samt skabe fine farvekontraster. Udover at langt de fleste ældre døre kan males, kan man i dag få alle vores nyere døre i præcis den farve, man ønsker, forklarer Hauke Thiessen, som er salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.
Energivenlige løsninger, der holder på varmen
Foruden farver har krisen også sat sit præg på, hvordan vi kan bruge indretningen til at fremtidssikre vores bolig og økonomi i en tid, hvor både gas- og elpriser er på himmelflugt. Det har blandt andet fået danskerne til at tænke i løsninger, der kan holde på varmen, lyder det fra Camilla Rudnicki:
- Lige nu oplever vi, at der i indretningen er et stigende fokus på de tårnhøje varmeregninger. Det betyder blandt andet, at danskerne i stigende grad bruger gardiner og tekstiler til at sørge for, at de kolde vægge og gulve får noget varme. Derudover tænker vi også i andre smarte løsninger som for eksempel energivenlige døre og vinduer, hvor der relativt nemt kan være besparelser at hente, siger Camilla Rudnicki, der suppleres af Hauke Thiessen fra Swedoor:
- Netop lavenergidøre er blevet et populært valg blandt mange danskere, da det blandt andet er et af de områder, som kan være med til at energioptimere boligen. Det skyldes, at dørene er energivenlige og har bedre isolering, som simpelthen holder varmen bedre inde i huset.
Træmaterialer danner rammen om vores hjem
Ifølge Camilla Rudnicki kommer træ til at være en af de mest udbredte elementer i boligindretningen i år. Det naturlige udtryk medvirker nemlig til at sikre en gennemgående ro, som kan understøtte hjemmets øvrige farve- og materialevalg:
- For at skabe den bedst mulige hulestemning, som kan beskytte os mod de forandringer, der foregår, er der mange danskere, som anvender naturlige materialer. Træ er nemlig med til at skabe balance, så indretningen ikke larmer alt for meget. Her er er det især egetræ, som vinder frem i mange hjem i form af køkkener, listelofter og døre, afslutter Camilla Rudnicki.