Main Media

Dørløsninger til kulturbyggerier

Kultur

I nye kulturbyggerier skal der være en god balance mellem det æstetiske og det funktionelle. Dette stiller høje krav til alle involverede parter – også dørleverandøren.

Kulturbyggerier som biografer, teatre, koncerthuse og biblioteker er arkitektfirmaernes prestigeprojekter. De skal helst have et flot æstetisk udtryk og en helt speciel funktion. For at lykkes med denne type byggeri kræver det en god dialog mellem arkitekt, bygherre, entreprenør og leverandør.

Swedoor har som dørleverandør stor erfaring med leverancer til flere kendte projekter. Vi er stolte over at have leveret døre til blandt andet DR-Byen i København, Nordkraft i Aalborg, Den Norske Opera i Oslo, Forskningsparken på Svalbard, Kulturhuset i Hønefoss, biografcenteret Odeon i Oslo, Naturum i Sverige og mange flere kulturbyggerier. Dette er alle byggerier, som flytter grænser - også for os som leverandører, da der ofte må skabes helt nye og unikke løsninger for at kombinere udtryk og funktion.

Unikt design, funktionalitet og æstetik

I byggeprocessen af Den Norske Opera var funktionalitet og særligt æstetik vigtigt. Swedoor leverede omkring 1.100 specialtilpassede massive døre i mere end 500 forskellige variationer, hvor alle overfladerne skulle være i samme stil som byggeriets øvrige interiør. Overfladerne blev leveret i forskellige farver og finish på malingen. Blandt andet overflader i laminat med tilhørende kantløsninger og finér af ædeltræ, som fik dørene til at gå i ét med væggen hele vejen rundt. Dørene fik også tilpassede glasudskæringer og udsmykning.

Swedoor har derudover leveret 109 indvendige døre til det topmoderne biografcenter Odeon i Oslo.  Her skulle alle overfladerne på dørene ind til salene være så sorte og matte som muligt for at eliminere genskin fra lærredet og projektoren. Med en sort og mat finish er dørene også næsten usynlige og vil dermed ikke trække fokus væk fra biograflærredet. Overfladen i laminat gør dem desuden lette at rengøre og modstandsdygtige over for slitage fra mange folk, som skal ind og ud af salene.

Specialmål

Nogle gange er der behov for ekstra høje, lave, smalle eller brede døre. Swedoor kan tilpasse de fleste af dørene i sortimentet efter specialmål, uden at det går på kompromis med designet. I Odeon-biografen måtte der for eksempel installeres ekstra lave og smalle døre (160 cm x 80 cm) til de små tekniske rum under siddepladserne i salene. 

Døre med lydreduktion således at kulturoplevelsen ikke ødelægges

I kulturbyggerier som operaen eller teatre, koncerthuse og biografer er det vigtigt, at salene er godt isoleret, således at kulturoplevelsen ikke ødelægges af forstyrrende lyde. Til Odeon i Oslo måtte omkring 40 af dørene specialbestilles med en lydreduktion på hele 47 dB.
 
Swedoor leverer lydklassificerede døre fra 25 til 47 dB samt dobbeltdøre bestående af to dørsæt med lydreduktion helt op til 55 dB. Døre med 35 dB lydreduktion er imidlertid blandt de mest populære løsninger. Dørene tilbydes som enkelt- og dobbeltdør og kan kombineres med mekaniske hæve- og sænketærskler i bunden af dørbladet. Tærsklerne giver tæt og god lydreduktion samt niveaufri adgang, som sikrer god fremkommelighed for blandt andet kørestolsbrugere.

Branddøre i kulturbyggerier

Brandisolerende døre bidrager til et trygt og sikkert miljø og anvendes ofte i kulturbyggerier. Formålet med dørene er at adskille bygningens rum og sale i sektioner i tilfælde af brand og at sikre flugtveje, så bygningen kan evakueres. Swedoors branddøre er grundigt testede og godkendt i henhold til gældende lovgivning. I Danmark er de mest almindelige klassificeringer for trædøre og stålkarmsdøre EI30 til EI60. Vores branddøre tilbydes udover disse klasser også med brandklassificering E30 og E60. For ståldøre gælder EI230, EI260 og helt op til EI2120.

Røgtætte døre

Når det brænder, kan en røgtæt dør være det, som gør forskellen mellem liv og død. En sådan dør kan forhindre giftige gasser i at sprede sig via korridorer, trappeopgange og andre flugtveje. De fleste af vores klassificerede døre tilbydes med røgtæthed, både mod kold og varm røg (Sa og S₂₀₀).

Sidepartier og ovenlys - en følelse af åbne og lyse rum

En kombination af døre og glas kan give en følelse af åbne og lyse rum. Swedoor tilbyder et bredt udvalg af uklassificerede og klassificerede glaspartier. Et træglasparti anvendes ofte over indgangs- og badeværelsesdøre for at give et mere naturligt lysindfald, men også som side- og ovenlys til opdeling af korridorer og gange. 

BIM

Alle vores døre er tilgængelige som BIM-objekter direkte i REVIT og ArchiCAD via appsene fra BIMobject. De kan også downloades via swedoor.dk/bim eller portalen bimobject.com. 

Inspiration

Se vores cases

Leder du efter inspiration? Tag et kig på vores referenceprojekter og se, hvordan Swedoor har løsninger til forskellige miljøer

Se cases