Main Media

Massive trædøre fra Swedoor er indgangen til fremtidens håndværkere

Et nyt boligtilbud målrettet håndværkerlærlinge har set dagens lys. Håndværkskollegiet i Horsens, der er inspireret af faghøjskolerne og har plads til 84 lærlinge, er opført med både æstetik og bæredygtighed i højsædet, og Swedoor har blandt andet leveret oliebehandlede trædøre til alle boliger samt til gangarealer og ikke mindst kollegiets værksteder. 

I Horsens er der nu nye muligheder for unge, der ønsker en håndværksfaglig uddannelse. I starten af 2024 slog Håndværkskollegiet nemlig dørene op og tilbyder nu et samlingspunkt og et fællesskab for håndværkerlærlinge, der kan sammenlignes med det, vi kender fra faghøjskoler og studieboliger.

Håndværkskollegiet har plads til 84 lærlinge og er beliggende på det gamle godsbaneareal i Horsens, der i disse år udvikles til et attraktivt nyt område med godt 1.500 beboere og blandt andet flere uddannelsesinstitutioner og kulturtilbud.

Bag Håndværkskollegiet står Fonden for Håndværkskollegier, og ambitionerne har været store.

Håndværkskollegiet er ved at blive behandlet for at blive DGNB-Guld-certificeret, og man håber ydermere at opnå DGNB-diamant for de arkitektoniske kvaliteter. Kollegiet er tegnet af CUBO/Danø Arkitektur og opført af Nordstern, mens Swedoor i samarbejde med tømrermester Ejner Olsens eft. har været dørleverandør og leveret godt 260 døre og knap 250 glaspartier til projektet.

- Opførelsen af Håndværkskollegiet bærer helt tydeligt præg af, at man har bygget et hjem og ikke mindst et samlingspunkt for fagfolk. Kravene til både bæredygtighed, arkitektur og ikke mindst det gode håndværk har været store, og kollegiet er opført med træ som et vigtigt omdrejningspunkt, hvilket også kommer til udtryk ved valg af døre, hvor der er valgt smukke og massive egetræsdøre, fortæller Henrik Bisgaard Larsen, der er projektkonsulent hos Swedoor.

Oliebehandlet egefiner og egekarme

Swedoor har leveret døre til både lejligheder, gangarealer og værksteder. Der er tale om massive døre i egefiner, hvortil der er valgt en oliebehandlet Euro Knast-egefiner. Ligeledes er der valgt massive egekarme, som også er oliebehandlede.

- Udtrykket har været afgørende for dørvalget. Alt er oliebehandlet og egefineren er valgt, fordi der er meget spil i den. Samtidig lever dørene op til alle moderne krav og behov i forhold til brandsikring og lydisolering. Sidstnævnte er særligt vigtigt for indeklimaet i en bygning som denne, hvor der er mange mennesker, som opholder sig, siger Henrik Bisgaard Larsen.

De leverede døre er valgt med brandklassificeringerne BD30, BD60 og F30 og til kollegieværelserne er der tilvalgt lydreduktion på 35 dB.