Main Media

Når kvalitet og funktionalitet forenes i arkitektonisk perle

Ofte overgår æstetik god akustik i nye og moderne huse, men ikke i Familiens Bisgaards nyopførte funkisvilla i Skive. Her flyder de praktiske løsninger elegant ind i arkitekturen og gør funkis til noget, som ikke kun tager sig pænt ud, men også er rart at være i. 

Vi har måske alle prøvet at besøge et splinternyt hus, der overholder alle tidens regler for, hvordan et moderne hjem anno 2017 skal se ud. Stort køkken-alrum, højt til loftet, rå materialer og forskudte niveauer. Men alt det pæne kan hurtigt få en ende, hvis lyden forvandles til en squash-bold, som springer frem og tilbage mellem væggene, og gør det vanskeligt for flere at opholde sig i samme rum på én gang.

Hos familien Bisgaard i Skive er der stille. Og det er endda til trods for, at villaen er placeret i gåafstand til byens centrum, og der desuden jævnligt passerer toge ude foran vinduet. Akustikken har nemlig været i fokus for parret Tina og Allan Bisgaard, der i tæt samspil med arkitektfirmaet Andreas Ravn har fået et hus, hvor børnene Jacob og Laura på henholdsvis 22 og 19 år kan være, men også et hus, som de kan blive gamle i.

- Vi har designet og bygget et hus, der først og fremmest passer til vores familie. Der er plads til alle, og det muliggør byggematerialerne og interiøret, der er valgt i det, som jeg vil kalde god kvalitet. Det er de helt små, men afgørende detaljer, der måske ikke viser sig for alle, men gør en mærkbar forskel for os i hverdagen, fortæller Allan Bisgaard. Han er til daglig direktør i tømrer- og malerfirmaet TBS A/S og har desuden været bygherre i projekt-eget-hus.

Lydtætte døre
Hemmeligheden bag den gode akustik gemmer sig blandt andet i de sorte døre, der går igen i huset og binder rummene, etagerne, inde- og udearealerne sammen.

- Jeg anvender selv døre fra SWEDOOR i mit arbejde, og derfor tænkte jeg, at jeg da også skulle have døre herfra i mit eget hjem. Vi faldt for det meget klassiske og minimalistiske udtryk, som dørene tilfører huset med et stilrent design og den markante, sorte farve. Men det særlige er også, at dørene har en helt fantastisk komfort, som man ikke kan lade være med at bemærke, når dørene åbnes og lukkes, og ja, desuden er med til at bremse støjgener i huset, siger Allan Bisgaard.

Dørene er massive med integreret tætningsliste, som dørproducenten selv begynder at mærke en stigende efterspørgsel på for at skabe lydtætte hjem.  

- Vi får flere og flere henvendelser fra boligejere, der er interesserede i vide, hvordan de rigtige døre kan være med til at skabe god akustik i boligen. Måske er døre ikke altid det første, man tænker på i forbindelse med støjgener, men faktisk er det sådan, at man kan lave den mest lydisolerende væg, men hvis ikke døren slutter tæt, er den næsten ikke noget værd, siger Peter Sejling, salgsdirektør for Nordeuropa i SWEDOOR og uddyber, at det godt kan betale sig at tænke akustik ind fra start i byggeprocessen, som familien i Skive har gjort:

- Det er jo rigtig ærgerligt, hvis man først ved indflytning opdager, at der er en dårlig akustik i boligen. Her kan man selvfølgelig gøre rigtig meget ved at indrette sig med lydabsorberende møbler eller vælge at eftermontere tætningslister på dørene, men det bedste resultat kommer ofte ved at sætte lyd højt på prioriteringslisten og få integreret løsningerne fra start, forklarer Peter Sejling.

Dørene kan ikke alene absorbere al lyd i boligen. Familien i Skive har derfor også valgt akustiske mineralulds lofter overalt i huset, og derudover indeholder den hjemmebyggede væg med lameller i entréen en akustikdug, som støjen forsvinder ind i. 

Et hjem uden sjusk    
Familien Bisgaard har valgt de løsninger til huset, som de selv sætter mest pris på. Det betyder ikke nødvendigvis de nyeste og dyreste møbler, men i stedet er det finesserne, der tæller, for alt skal udføres til perfektion. Ellers bliver det lavet om.

- Jeg er måske lidt arbejdsskadet, men jeg ser med det samme, hvis der er noget, som ikke er, som det skal være. Og så skal det laves om. Det samme gælder mange af de løsninger, vi har valgt, hvor vi ikke er gået ned på de små tilvalg, der i sidste ende gør det hele lidt mere elegant. Dørene er for eksempel valgt med skjulte hængsler, for så undgår vi, at hængslerne kommer til at stikke ud fra karmen, men er i stedet elegant integreret i døren, siger Allan Bisgaard, der har fået hjælp fra sine ansatte i firmaet med at bygge huset.

Foruden de skjulte hængsler er der også valgt en skydedørsløsning i stuen, som er integreret i gipsvæggen og optager derfor så lidt plads i rummet som muligt. 

- Vi er ret glade for, at vi har valgt en integreret skydedørsløsning i stuen, da døren forsvinder diskret ind i væggen. Det gør det nemmere at indrette rummene, når der ikke er en dør, der skal tages særlige hensyn til, siger Tina Bisgaard, der har stået for indretningen i hjemmet. Inspirationen har hun fundet fra diverse boligmagasiner, men den største inspirationskilde har været naturen ude på den anden side af vinduet.  

- Man kan egentlig sige, at det er grunden, der har formet huset. Huset følger skråningen, og fra stuen og køkkenet har vi en fantastisk udsigt til naturen, som forandrer sig i takt med årstiden. Om vinteren har vi eksempelvis kig til åen, men den forsvinder om sommeren, hvor vi i stedet kan følge den mere rå natur. På mange måder gav det derfor helt sig selv, at husets ene side skulle bestå af et kæmpe vinduesparti og en stor terrasse, hvor vi kan nyde udsigten, slutter Tina Bisgaard.    
I alt har det taget seks måneder at opføre huset, som stod klar til indflytning i januar måned i år. 

 
 
Om villaen
  • Her bor: Allan og Tina Bisgaard, hhv. direktør og sygeplejerske sammen med børnene Jacob (22) og Laura (19). De har selv tegnet huset sammen med arkitekt Andreas Ravn og er opført af Allans eget firma – TBS A/S.   
  • Huset er bygget i energiklasse 2015 og er tæt på at være et lavenergihus. I haven er installeret et solcelleanlæg, der forsyner huset med elektricitet.
  • Boligen er fordelt på to plan og stod færdig i januar måned 2017 med opstart 1. maj 2016. Etagerne er funktionelt opdelt, således underetagen ikke behøver at blive taget i brug i hverdagen, men alt det nødvendige er placeret på førstesal.
  • Facaden er pudset og er opbygget i en let konstruktion, der følger naturgrunden.
  • Dørserien fra SWEDOOR hedder Selection. Akustiklofterne er fra Ecophone, isolering og vægkonstruktion er fra ISOVER, Gyproc og Weber og køkkenet er fra Svane.


 

Pressekontakt