Main Media

700 farvede døre til supersygehus

Koldings nye supersygehus er ikke som alle andre. Her skal et særligt farvespil i valget af døre skabe varme og behagelig stemning på sygehusets gange.

Ofte forbindes sygehuse med lange hvide gange, hvor alt forekommer sterilt og klinisk. Men sådan behøver det ikke at være. I Koldings nye supersygehus har farver fået en helt særlig betydning, og det kommer især til udtryk i valget af døre, som er specialfremstillet af SWEDOOR.

Beslutningstageren bag farverne til sygehusbyggeriet er arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen, der i projektet har haft fokus på kvaliteten af arkitekturen, og hvordan farvesammensætningen kan bidrage til god trivsel for sygehusets patienter og personale.

- Vi har arbejdet med tre farvepaletter til Kolding Sygehus, som grundlæggende består af en blå, grøn og gylden palette, der hver især bidrager med forskellige udtryk afhængigt af rummets formål, siger Kasper Heiberg Frandsen, arkitekt fra Schmidt Hammer Lassen, og tilføjer:

- Særligt den grønne farve er valgt for at symbolisere fredskoven og naturen, der bliver ført ind i sygehuset fra forpladsen og vokser herfra op til sengebygningen. Her tager den blå farve over, der symboliserer himlen, da sengebygningen svæver over jorden. Fra natur og himmel til det menneskelige og humane, som den gyldne, varme og bløde farve er med til at skabe, siger han.

Specielle kantløsninger
SWEDOOR har i samarbejde med en underleverandør fået specialfremstillet PVC-kanter i samme farve som dørenes overflade for at fremhæve sygehusets æstetik.

- Som en naturlig del af vores arbejde med projekter undersøgte vores salgs- og tekniske afdeling, hvordan vi bedst muligt kunne imødekomme arkitektens ønske om de specielle PVC-kante til Kolding Sygehus. Vi håndterer dagligt mange skræddersyede løsninger, og derfor kunne det også med stor tilfredshed lade sig gøre i tilfældet her, siger Peter Sejling, salgsdirektør for JELD-WEN Nordeuropa.

Han fortæller videre, at det netop ofte er de specialfremstillede løsninger, som er med til at give byggeriet noget særligt og ekstra, hvor eksempelvis PVC-kanterne er med til at fuldende Koldings Sygehus arkitektoniske udtryk.

Stålkarme og sparkeplade
Dørene udfylder ikke kun en æstetisk rolle, men imødekommer også sygehusets høje krav til hygiejne og funktionelle løsninger: 

- I sygehuse skal dørene kunne klare, at der blandt andet transporteres senge og andre maskiner i indgangene til afdelingerne. De krav har vi imødekommet ved at levere døre med sparkeplader i rustfrit stål på 90 mm højde. Derudover har vi leveret 22 glasstålrammepartier i gangarealerne, hvor der forekommer mest trafik, og hvor kravene til materialer med ekstra høj slidstyrke er størst, fortæller Peter Sejling.

Vistamatic-glas
Flere sengestuedøre i sygehuset er leveret med Vistamatic-glas, som er en observationsrude med glaslameller.

- Vistamatic er skræddersyet til sygehuse, da ruden kan bruges til hurtig observation, lysindfald, ro og fred for patienterne. Flere sygehuse sætter stor pris på Vistamatics funktion, da ruden gør det nemt at justere eksempelvis gennemsynet til stuerne, så patienterne kan få den ro, de har behov for, slutter Peter Sejling.
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven