Main Media

Døren er blevet et møbel

I Skandinavien kan vi godt lide lys, romantisk eller minimalistisk boligindretning, som afspejler det kølige Nord i al sin enkelthed. Vi bruger møbler og design til at udtrykke vores personlige stil, og det kommer nu også til udtryk i vores valg af døre, der efterhånden er blevet ligeså vigtige elementer i indretningen som møblerne.

Engang skulle dørene i hjemmet være dunkle og falde i med 70’ernes jordbrune univers. Den tid er slut, for nu vil vi have lys og masser af rum, og det skal dørene bidrage til.  Danskerne er blevet meget mere bevidste om deres dørvalg, og det oplever man især blandt forbrugerne hos verdens førende dørproducent, SWEDOOR. 

- Vores hjem skal ikke ligne naboens ligesom for fyrre år siden, tværtimod, danskerne vil gerne have døre, der har signalværdi og udtrykker individualisme. Vores hjem skal være unikke og åbne op for det nordiske lys. Derfor er døren begyndt at spille en mere markant rolle i boligindretningen end hidtil, siger Kirsten Haarbo, produktchef for indvendige døre i SWEDOOR.

Ud af mørket og ind i lyset
De fleste gamle 70’er-papdøre ryger til storskrald, når nye boligejere skal renovere ældre huse, for nu er det in med støjreducerende døre eller spejldøre, der gør små rum større og udnytter pladsen i fx teenage-  eller soveværelser. Glasdøre er også blevet populære, fordi de deler lyset mellem to rum, og hvis man ikke må se ind i rummene, kan man vælge frosted glas, så slipper lyset stadig ind.
 
- Danskere har ligeså store krav til dørenes udseende som til møblernes design, og det er dels, fordi dørene har indtaget en plads på lige fod med interiøret i hjemmet, og fordi dørene bidrager til at åbne op for lys og rum i stedet for gøre rummene til små mørke huler, siger Kirsten Haarbo.
 
Røde og sorte døre er in
Dørene kan også bruges til at skabe forskellige effektfulde virkninger i hjemmet. Man kan fx udskifte en af husets døre til en petroleumsblå effektdør, der bryder med de hvide vægge og tilfører rummet ekstra kontrast og bidrager til en stemningsfuld atmosfære. Hos SWEDOOR er det især røde og sorte døre, som hitter hos forbrugerne, og det er tydeligt, at danskerne er blevet mere modige med farver.

- Væggene skal stadig være hvide, og møblerne neutrale, men det er hypermoderne at bryde enkeltheden med et par stærke farver, for eksempel en grøn reol eller en blå stol, der tilfører rummet kolorit. Her kan døren netop fremtræde som et møbel, idet en knaldrød dør kunne matche nogle røde puder i sofaen eller et maleri på væggen. Døren er således blevet et vigtig spiller i boligindretning på højde med møbler, slutter Kirsten Haarbo.  
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven