Main Media

Myretuen børnehave

Uddannelse

Børnehave går all in på natur: Døre i træ bringer naturen i børnehøjde.

Myretuen i Tørring er ikke som de fleste andre børnehaver, da natur, dyreliv og bæredygtighed er i højsædet. Tankesættet kommer blandt andet til udtryk i valget af døre i fyrretræ.

Ofte er børnehaver fyldt med farverigt interiør og døre, der marker overgangen til et nyt område eller lokale i bygningen. Men ikke i børnehaven Myretuen i Tørring, hvor man i stedet har valgt at bygge institutionen op omkring kerneværdierne natur, dyreliv og bæredygtighed, som skaber sammenhæng mellem inde- og udelivet:

- Det har været rigtig spændende at arbejde med Myretuen, da man fra start har haft en ambition om at forme en børnehave af genbrug og naturmaterialer med så lidt bearbejdning som muligt. Der er derfor taget utraditionelle løsninger i brug med blandt andet græs på taget og døre i træ for at bringe naturen i børnehøjde og skabe harmoni i hverdagen, forklarer Vibeke Møller, der er projektleder hos Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S.

“Fyrretræ er et rigtig godt og solidt materiale, der kan lede børnenes tanker hen på træerne i skovene med de rå knaster og uforarbejdede udtryk. Dørene er behandlet med en gennemsigtig lak for at tage højde for hverdagen i en institution, hvor interiøret skal være let at rengøre”

Vibeke Møller | Projektleder hos Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S

Dørene er ét af de elementer, der har til opgave at binde rummene sammen i børnehaven og skal ligeledes gå i tråd med kerneværdierne og kravene om blandt andet god hygiejne. Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S har arbejdet sammen med Swedoor om at finde frem til de mest optimale løsninger: 

- Fyrretræ er et rigtig godt og solidt materiale, der kan lede børnenes tanker hen på træerne i skovene med de rå knaster og uforarbejdede udtryk. Dørene er behandlet med en gennemsigtig lak for at tage højde for hverdagen i en institution, hvor interiøret skal være let at rengøre, forklarer Vibeke Møller. 

Der er i alt leveret 16 dørsæt i fyrretræ til Myretuen. Alle karme er monterede uden gerigter for at opnå et enkelt og minimalistisk udtryk. 

Døre optimerer børnenes sikkerhed

Sikkerhed står højt på dagsordenen, når der skal bygges nye institutioner. Det er ingen undtagelse i Myretuen, hvor der er valgt klemfrie døre

I børnehaver er der ofte risiko for, at børnene kan få fingrene i klemme, og derfor er alle døre til Myretuen leveret med klemsikring, der lever op til myndighedskravene. Det er blandt andet takket være en gummiliste ved hængslerne, som kan forhindre ulykkerne i at opstå.

For at øge sikkerheden i børnehaven er stort set alle døre leveret med glas, hvilket blandt andet er et krav til tidens moderne institutioner:

Glasdøre er ofte at foretrække i institutioner for at skabe et godt overblik for både børn og voksne, der kan følge med i, hvad der foregår på den anden side af døren. Til Myretuen har vi blandt andet leveret døre med runde glas i bunden af dørbladet, så børnene kan kigge ind i alrummet. Der er mange måder at imødekomme en bygnings funktion med glasdøre, hvilket børnehaven er et rigtig godt eksempel på.

Myretuen stod klar til at tage imod de i alt godt 50 elever, der flyttede ind i november 2019.