Main Media

Døre moderniserer boligforening med respekt for fortiden

I det charmerende Frederiksholm-område i Sydhavn har boligforeningen KAB foretaget en betydelig modernisering af afdelingerne Karré 1 og Karré 7 ved at udskifte knap 500 indvendige døre. I den forbindelse har Swedoor leveret de mange nye døre, som både matcher det originale udtryk og samtidig opfylder moderne krav til brand, lyd og sikkerhed.

I den sydlige del af København mellem Sydhavn Station og Valbyparken ligger boligforeningen KABs afdelinger Frederiksholm Karré 1 og Karré 7, som i alt huser 239 boliger. De to bygninger er opført i henholdsvis 1913 og 1924 og har således mere end 100 år på bagen. For nylig indledte boligforeningen en omfattende modernisering af de originale Københavnerboliger, hvor fokus har været at bibeholde lejlighedernes karakteristiske udseende og samtidig opfylde moderne, gældende lovkrav.

Som en del af moderniseringen er de i alt 478 indvendige døre blevet udskiftet, da de oprindelige døre viste tegn på mekaniske svagheder, slidte tætningslister og ikke længere opfyldte moderne standarder for brandmodstand, indbrudssikring og støjreduktion.

Bag de nye døre står dørproducenten Swedoor, som har leveret døre til samtlige hoved- og bagtrapper samt til kælder- og loftrum.

- I valget af de nye døre har det været yderst vigtigt for boligforeningen, at vi bevarede det karakteristiske udtryk fra de gamle fyldningsdøre, samtidig med at dørene opfylder de gældende standarder for brand, lyd og sikkerhed. Vores arkitektrådgiver har gennem hele forløbet været i tæt dialog med vores produktion og rådgivere om at udfærdige prøvedøre, som kunne matche boligforeningens ønsker og krav – og sammen kom vi i mål med et rigtig godt resultat, der nu skal pryde de gamle bygninger mange år i fremtiden, fortæller Allan Andersen, der er ekstern konsulent hos Swedoor.

Et projekt med mange parter

Under planlægningen af det omfattende projekt har der skullet tages højde for flere afgørende faktorer, som har involveret adskillige samarbejdspartnere:

- Det har været et spændende, men også udfordrende projekt at være en del af. Projektet har krævet omfattende koordinering mellem produktion, entreprenører og rådgivere med hensyn til tidsplanlægning, varsling af beboer, leverancer og meget mere. Men processen er forløbet godt, og vi har været glade for de forskellige samarbejder, forklarer Allan Andersen og fortsætter:

- Og nu, da projektet næsten står helt færdigt, er det glædeligt at høre beboernes tilbagemeldinger. De bemærker en markant forskel mellem de nye og gamle døre og udtrykker stor tilfredshed med resultatet.

Til hovedtrappedørene er der valgt massive brand- og lydgodkendte klimadøre (BD30/35DB). På den udvendige side af døren er der monteret en særlig dekorprofil, der matcher det æstetiske udtryk af de gamle glasudskæringer. Til bagtrappedørene er der ligeledes valgt klimadøre, dog med et mere enkelt udtryk og en standard dekorløsning med fire lige store fyldninger. Alle dørene er sikkerhedsgodkendte. Hvor man i Karré 1 har leveret RC3-sikkerhedsdøre, har man i Karré 7 anvendt RC2-sikkerhedsdøre.

I forbindelse med projektet har Byens Rådgivning fungeret som rådgivere, KAB har stået som bygherre, og CASA-Dana har været entreprenør.