Main Media

Døren bliver medfortæller i Banedanmarks kunstværk

Banedanmarks nye ”Trafiktårn Vest” i Fredericia står nu klar til at styre og overvåge togtrafikken i Jylland. Indenfor i de nybyggede faciliteter er kunst ikke bare udsmykning, men en integreret del af bygningens visuelle identitet. I dette kunstværk, som spænder over hele foyeren på fem, åbne etager, har især dørene fået en usædvanlig rolle som medfortæller i den kunstneriske fortælling om trafiktårnets historie.

Siden Banedanmarks nye ”Trafiktårn Vest” er en statsstøttet bygning, stilles der krav til integreret kunst i bygningen. Derfor udvalgte Banedanmark, den daværende Kunststyrelse og Tranberg Arkitekter kunstneren Signe Guttormsen til at sætte sit unikke, artistiske præg på trafiktårnets indendørs arealer. Resultatet blev til et særpræget kunstværk, der med navnet ”Spor og Spind”, fortæller historien om Danmarks skinnenet, der som i et spind styres fra kontrolcenteret.

Ifølge Signe Guttormsen kræver bygningsintegreret kunst en indgroet forståelse af bygningens historie, formål og omgivelser, da den skal være tidløs og holdes inden for rammerne. Her har dørene fået en fremtrædende rolle, idet de er de eneste elementer, der bryder ud af billedet og kalder på ekstra opmærksomhed:

- For mig forestiller trafiktårnets kunstværk en vildtvoksende skov, hvor dørene træder ud som orienteringspunkter i den store træflade. Dørene har derfor ikke kun til formål at åbne og lukke adgangen til nye rum, men får en ny betydning, da de binder etagerne sammen og tilfører varme i bygningen, hvor relationer mellem mennesker skabes, fortæller Signe Guttormsen.

25 døre med gennemførte detaljer
Ikke to nuancer er ens i de alt 25 farvede døre. I stedet har hver dør sin helt unikke farvekode, sammensat af Signe Guttormsen. Det giver et særligt spil i de i alt fem etager, som kan ses fra foyeren – når blikket føres opad, dukker nye og spændende farver frem. For at føre farveskitserne ud i virkeligheden blev dørproducenten JELD-WEN, som markedsføres i Danmark under navnet SWEDOOR, inddraget til at skræddersy dørene specielt til trafiktårnet:

-  Her er tale om et usædvanligt kreativt byggeprojekt, hvor dørene ikke kun bidrager som funktionelle elementer i bygningen, men tænkes ind i helheden som en del af den integrerede kunst. Udover de i øjefaldende, forskellige farvekoder er kvalitetsdetaljerne stadig i højsæde, hvor de ønskede farver er gennemgående på begge sider af døren og føres ud til hængslerne og karmen. Det er efter min mening detaljer som disse, der fuldender udtrykket i kunstværket, fortæller Peter Sejling, salgsdirektør for Nordeuropa i SWEDOOR.

Inspireret af gamle byggetraditioner
Trafiktårn Vest er ikke kun tegnet med respekt for omgivelserne, men også for gamle byggetraditioner. Ifølge arkitekt Christian Tranberg har projektet budt på en del forarbejde og analyse for netop at ramme de rette løsninger, hvor æstetik og funktionalitet går hånd i hånd:
 
- Vi har haft fokus på at skabe unikt arkitektur med inspiration fra de gamle, æstetiske banebygninger i hele Europa. Nyfortolkede detaljer og kunstværket Spor og Spind om livet på togsporerne gør Tårnet til en helhedsoplevelse. Vi håber, at disse rum vil fremme liv og arbejdsglæde i hverdagen for de medarbejdere, som har deres daglige gang her, slutter Christian Tranberg.
Trafiktårnet Vest stod færdigt i sommeren 2015. Lige nu gennemtestes teknikken, før lokalerne tages i brug i 2021. Trafiktårnet Øst i København, som er tvilling til Trafiktårnet Vest, blev i starten af 2016 nomineret til statuetten Store Arne, som er en af Arkitektforeningens priser.
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven