Main Media

Nye døre i et 240 år fredet hus

Det er ikke altid fod i hose, når en fredet bygning skal renoveres. Det erfarede både arkitekt og tømrermester, da de i 2014 skulle designe og montere 60 nye, indvendige døre til det 240 år gamle rokokohus ”Søstrehuset” i Christiansfeld.

Charme, det kan man godt sige, at Søstrehuset har, idet størstedelen af husets originale indretning og bygningsdele er bevaret. Der findes nemlig ikke to ens dørmål på de knap 4000 m2, og selv om det lyder som en lille detalje i så stor en bygning, blev de mange forskellige mål på 60 forskellige døre omdrejningspunktet for, om dørprojektet overhovedet kunne lykkes.

To døre i samme dørhul
En del af Søstrehuset var udlejet til hhv. Kolding Kommune og Kolding Musikskole, og hvis to så vidt forskellige faggrupper skulle sidde dør om dør, var kravet om støjreducerende døre på 40 dB en stor udfordring for de gamle, fredede døre.

- Det forlangende kunne husets oprindelige fyldingsdøre umuligt opfylde, og derfor skulle der på en eller anden måde monteres nye døre ind til kontorlokalerne. Bygherre, arkitekt og Kulturstyrelsen ville selvfølgelig ikke fjerne de flotte, originale dør i det fredede hus. Så vi skulle pludselig forene døre med 240 års malerlag med splinternye døre i samme dørhuller, siger Peter Buchholt Petersen, arkitekt M.A.A fra arkitektfirmaet Jørgen Toft Jessen.

Designmæssigt ville det larme til himlen, hvis han prøvede at rekonstruere de gamle døre, og omvendt kunne han ikke få nye døre til at se naturlige ud i et gammelt rokokohus.

- Vi valgte derfor at designe glatte laminatdøre med egekant og messinggreb, hvor nyt blev kombineret med gammelt. Derefter fandt en vi frem til en grå nuance, det matchede en af originaldørenes oprindelige farver, som farvekonservatoren havde fundet, således at dørene farvemæssigt spillede sammen, siger Peter Buchholdt Petersen.

Specialmål til mindste detalje
En udfordring kommer sjældent alene, for da tømrermester Bo Jørgensen fra Tømrer- & Snedkerforretning Reinold Jørgensen begyndte at opmåle dørhullerne, var dørhøjderne forskellige både i typer og størrelser. De nye døre, som Peter Buchholt Petersen havde på tegnebrættet, kunne under ingen omstændigheder monteres i de over 200 år gamle, skæve karme.

Arkitekten havde lavet en grovskitse til karmprofilen, som han i samarbejde med Bo Jørgensen og salgskonsulent Per Løvstad fra dørproducenten SWEDOOR videreudviklede på og kom frem til et innovativt resultat: Eftersom karmene ikke kunne sættes op i dørhullerne, blev løsningen en udepåliggende karm på 60 x 60 cm med hulkehllister monteret hele vejen rundt om karmen for at lave en pæn overgang. Karmene blev skruet ind i væggenes murværk for at bevare de originale dørhuller. Efter Kulturstyrelsen havde godkendt planen, kunne Per Løvstad og Bo Jørgensen begynde at planlægge leverancen. For dørproducenten var det første gang, der skulle produceres karme og døre til montering uden om dørhuller. En kompliceret, men spændende opgave for alle, siger Per Løvstad:

- Tænk på, at samtlige 60 dørhuller, døre og karme havde individuelle mål og skulle passe nøjagtigt sammen. Så for at undgå sammenblanding af mål valgte tømreren at opmåle en etage af gangen, hvorefter vi sørgede for leverancen og at materialerne ankom i rigtig rækkefølge.

Den kristne organisation, Brødremenigheden, som ejer det gamle Søstrehus er tilfreds med resultatet, og det er både arkitekt, tømrerentreprise og dørproducent også – især fordi projektet lykkedes uden en eneste fejlmontering.
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven