Danskerne tilbringer størstedelen af tiden indendørs og eksponeres således ikke for tilstrækkeligt dagslys. Særligt i de lange vintermåneder kan det have konsekvenser for både trivsel og velvære, men kan nemt imødekommes med få justeringer i hjemmet.
Foruden de mange mørke måneder, som gør det svært at blive eksponeret for den rette mængde dagslys, er danskerne udfordrede af, at deres tilværelse i gennemsnit foregår indendørs 90 procent af tiden. Det er derfor afgørende, at man formår at udnytte dagslyset optimalt i hjemmet – særligt i de lange vintermåneder.
- Et nemt sted at sætte ind for at tilføje mere lys i hjemmet er at vælge døre, som relativt nemt kan skiftes til løsninger med integrerede glaspartier. Faktisk kan en glasdør have samme effekt som et ekstra vindue, og derfor oplever vi også en stigende efterspørgsel på døre i glas, når vi nærmer os de mørke måneder, fortæller Peter Sejling, som er salgs- og marketingdirektør hos Swedoor i Nordeuropa.
Dagslys skaber bedre trivsel
I Danmark indbyder klimaet ikke til megen dagslys, men ifølge Kjeld Johnsen, som er forsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, er det ikke uden betydning for danskernes helbred at gøre en indsats for at blive eksponeret for dagslys hver dag:
- Paradoksalt nok er det sådan, at jo mere lys vi eksponeres for om dagen, jo bedre er vi til at producere melatonin, som populært kaldes søvnhormon, om natten – og det er enormt vigtigt for vores immunforsvar, fordi det bygges op og styrkes, når vi sover, forklarer Kjeld Johnsen og uddyber:
- Med andre ord har det lys vi eksponeres for i løbet af dagen stor betydning for, om vi har risiko for at udvikle en række sygdomme af mere eller mindre alvorlig grad herunder eksempelvis depression, kræft og hjertekarsygdomme.
I de mørke tider kan kunstlys understøtte mængden af dagslys, men elpærer kan ikke kompensere for det naturlige lys. Derfor er det en god idé at undersøge mulighederne for døre med glas i hjemmet, der inviterer det naturlige lys indenfor:
- Der findes mange forskellige løsninger til både hoveddøre og indvendige døre, som kan tilpasses efter den enkeltes behov. Glasdøre kan for eksempel fås helt klassiske, mens frostet eller gotisk glas giver et mat og uigennemsigtigt udtryk, som stadig har fordelen med lys og lethed i optimal kombination med dørens basale funktion, slutter Peter Sejling.