Main Media

Døre uden kompromis

Gennemført minimalisme og elegante finesser kendetegner dørene i Novo Nordisks domicil i Bagsværd. Medicinalvirksomheden har valgt dørprodukter fra øverste hylde med masser af spændende detaljer. 

Alle Henning Larsen Architects’ ønsker til stilrene døre med spændende detaljer er blevet opfyldt uden kompromis i Novo Nordisks nye firmadomicil – fra indbyggede dørkarme og integrerede dørpumper til specialdesignet egetræsfiner på en auditoriumdør i sværvægtsklassen.
 
Dør går i ét med væggen
Stort set alle dørene i medicinalfirmaets nye domicil er monteret i den såkaldte S-frame-dørkarm: En minimalistisk, smal stålkarm, som ikke har karmfremspring men monteres direkte i gipsen. Karmen fylder ikke visuelt i helheden og giver ro i den samlede overflade.
 
- Karmen giver arkitekten en enestående mulighed for at skabe harmoniske og stilrene flader, hvor døren smelter sammen med væggen og giver et let og rent udtryk. Det er en usædvanlig løsning, som mange bliver betaget af, men kun de færreste ender med at få monteret, forklarer Claus Banke, Key Account Manager i SWEDOOR og projektleder for dørleverancen til Novo Nordisk.
 
Gipsmontage og maling af samme var planlagt udført før opstart af gulve, og derfor måtte karmene sættes op tidligt i byggeforløbet. Gipsen på væggene blev færdiggjort uden om S-frame-karmene, så malerarbejdet kunne udføres som planlagt, nemlig før gulvene blev lagt. Alle processer krævede en stor grad af koordinering blandt håndværkerne, men når dør, karm, væg og gulv er færdiglavede, står udtrykket også knivskarpt, som var det kun en dør i en gipsløsning, forklarer Michael Vestergaard, produktionschef i MT Højgaard, som havde totalentreprisen på byggeriet:
 
- Dørkarmene i stål er en usædvanlig løsning. Der er ingen synlige karme, hvilket er helt unikt for mig og første gang i min karriere, at jeg ser det. Udtrykket er meget minimalistisk, men det matcher resten af byggeriet perfekt. En spændende og udfordrende dørløsning at arbejde med.

Skjult dørpumpe i branddøre
Adskillige specialdøre, typisk lyd- og branddøre på 62 mm og primært døre, som er publikumsorienterede, er monterede med en utraditionel, nedlagt dørpumpe. Hvor dørpumpen normalt sidder på selve dørpladen, er den i dette tilfælde fræset ned i dørpladen, så pumpen sidder i selve døren. Armen på pumpen er fræset op i overkarmen.
 
- Indbyggede dørpumper er en skøn arkitektdetalje, som gør, at udtrykket er rent og pænt. Det er ikke en unik løsning – den er kendt og brugt andre steder også, men det hører stadig til sjældenhederne, at man ofrer krudt på så mange dørpumper, forklarer Michael Vestergaard.
 
Detaljerne gør forskellen
Det store domicil indeholder også en række specialdesignede døre – nogle med fokus på design, andre akustik og funktion, og Michael Vestergaard vil især fremhæve de brede dobbeltdøre ind til auditoriet, som er beklædt med en særlig egetræsfiner. 
 
Dørene er i DB30/dB 35, modul 27 – meget brede døre, tæt på maksimum mål i SWEDOORs sortiment. Lyddørene er lavet specielt til dette projekt og matcher de særlige akustikpaneler, som de omkransende vægge er beklædt med. Maskinsnedkeriet HC Profiler har leveret panelerne og har i samme ombæring også leveret fineren til dørene, som SWEDOOR producerede.
 
- Selvom akustikpanelerne og dørene giver beskueren to forskellige indtryk – panelerne er slidset op, og døren repræsenterer én stor flade – så er det nøjagtig den samme finer, som begge er beklædt med. Disse døre er et rigtig godt eksempel på, hvor stor betydning det var været for arkitekterne, at mindste detalje i dette hus er ført til ende, siger Michael Vestergaard og tilføjer, at disse døre desuden adskiller sig fra resten af dørene i huset ved at være monteret i finerede egetræskarme.
 
Toiletterne er ingen undtagelse
Således kan man blive ved med at blive overrasket over de spændende detaljer, der bliver ved med dukke op, når man kigger rundt i domicilet.
 
- Når man træder indenfor, fornemmer man, at her er tale om noget helt unikt. Huset er helt igennem gennemført til mindste detalje – selv dørene på toilettet er monteret i vores S-frame-karm. Det er stort at have leveret så mange af vores mest eksklusive dørløsninger til et flot og spændende domicil som dette, slutter Claus Banke.

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven