Main Media

Tager du også dørbilleder?

Design

Ofte er det de farvestærke døre som tiltrækker sig vores opmærksomhed og får os til at stoppe op og tage et billede. Alligevel søger de fleste tryghed og foretager et konservativt valg med hvide døre. Men vi oplever nu en tendens imod at flere og flere vælger en farve på døren – for at understrege arkitekturen, eller som et personligt statement på hvem som bor i huset.

ER DU OGSÅ EN AF DEM SOM TAGER BILLEDER AF FARVERIGE OG FLOTTE DØRE NÅR DU ER PÅ FERIE?

Du er ikke alene. Hvad er det så med døre som fascinerer os? Døren er symbolet på velkomst, og vi lader os påvirke af en flot velkomst. Det er også spændende at tænke over hvad som befinder sig bag døren. Dette fænomen er ikke nyt – helt siden 1700-tallet har kunstnere malet døre og vinduer for at genskabe datidens liv og samfund. I nyere tid har fotografen Roy Colmer taget mere end 3000 dørbilleder, som i dag kan opleves i New York Public Library. Døre er faktisk også blevet et fænomen på Instagram og Pinterest, her kan du finde utallige «selfies» eller portrætter af flotte døre og indgangspartier under #doortraits – kald det gerne dørporno.

HVILKEN FARVE PASSER TIL HVAD?

Når valget er hvid eller valgfri NCS S-kulør, bliver det lettere at vælge det enkle, fordi valgene er så uendelig mange. Det findes anbefalede og trygge farver, som har været brugt i lang tid som rød, grøn, blå og gråtoner – og så findes det seje moderne farver som knaldgul eller orange, som vi ser mere og mere af.

Et rødt hus klæder selvfølgelig den hvide døren, men også varianter af blåt står godt til rødt. Yderdøren behøves ikke have samme farve som vinduene, terrassedøren eller garageporten. Vis dine gæster hvor indgangen til huset er ved at markere yderdøren i en kontrastfarve. Har du et gult hus er det flot med en yderdør i dyb brun eller en klassisk hvid. Har du et mørkt hus i blåt, gråt eller sort er det flot med en farvestærk yderdør i klar blå, orange, rød eller gul.

GIV HUSET PERSONLIGHED

Trenden i dag er at flere maler sit huset i neutrale farver som gråt. Og så passer det perfekt at sætte farve på yderdøren, så huset får sin personlighed. Valg af indgangsdør og farve på den er et valg du skal leve med længe. Vælg derfor design og farve efter hus og omgivelser, stil, husets alder, nabolag og vegetation. Ved at vælge en kontrastfarve på døren giver den huset en personlighed – som huset med den røde dør.

UENDELIGE VALGMULIGHETER

Du kan vælge blandt de fleste farver, men der findes nogen begrænsinger, specielt blandt gule, røde, gulrøde og gulgrønne farver, så her bør du checke at fargen vil fungere og holde sig pæn over tid. Enkelte farver kan for eksempel ikke laves som eksteriørmaling, alligevel skal du nok kunne finde en farve som akkurat passer til dine ønsker, for det findes næsten 2000 farver at vælge blandt, så begrænsningene er ganske få.

“Vi ser en tendens mod at flere og flere vælger farve på døren – for at understrege arkitekturen, eller som et statement på hvem som bor i huset.”