Main Media

Derfor har din dør større betydning, end du tror

Brand Design Isolering Lyd Lys Sikkerhed Smart

Hver dag går vi i gennemsnit 70 til 100 gange gennem døre uden at tænke meget over det. Vi forventer, at der er døre, hvor vi bor, arbejder og handler, men hvad betyder døren egentlig for os mennesker? Og giver vi dørene den opmærksomhed, de fortjener?

Vi skal hele vejen 4.000 år tilbage i tiden, til Egypten for at finde det første spor af en dør. Der er der fundet døre til vægmalerier inde i gravkammeret kaldet falske døre, der repræsenterede en port til livet efter døden.

Siden har dørene haft stor betydning for os mennesker, både symbolsk og fysisk. Døren har beskyttet os mod farer, vilde dyr, kulde, vejr, onde ånder og ikke mindst givet os privatliv. Så må vi ikke glemme, at dørene også kan holde os låst inde, fængslet eller fanget mod vores vilje.

Følg os på en kort rejse gennem dørens historie. Lad os se nærmere på den symbolik, de har, og designet og stilen på nogle af de mest berømte døre i verden.

Romersk-dor

Avancerede døre allerede i romertiden

Døren har været genstand for innovation gennem historien. De har altid, uanset hvilken form de var i, til opgave at beskytte dem indeni. En dør er også stort set blevet brugt til at vise status ved brug af eksklusive materialer eller være af en vis størrelse.

Romerne var fremadstormende inden for arkitektur og udviklede hurtigt avancerede døre. Disse døre var normalt lavet af bronze og omfattede brug af enkelt-, dobbelt-, skydedøre og foldedøre. Det er de typer døre, vi stadig bruger i moderne tid. Den romerske dør for og buegange, Janus, gjorde døre og bueåbninger til et stærkt symbol for romerne.

Selvom romerne var tidligt ude, var det en græsk lærd i Egypten, kendt som Heron af Alexandria, der introducerede den første automatiske dør, allerede i 100'erne e.Kr. Alligevel er det ikke overraskende, at kineserne lavede den første fodføleraktiverede dør under kejser Yang fra Sui, der regerede fra 604 til 618 e.Kr.

Middelalder-dor

Lokale materialer og vigtigt statussymbol

I løbet af middelalderen i det 12. og 13. århundrede fik døren en mere symbolsk rolle og sagde noget om status for dem, der levede bagved. Derefter blev der brugt familiesegl på døren, der kunne stå for omdømme, prestige, erhverv, status og rigdom. Disse døre blev fremstillet af det, der var tilgængeligt i regionen, hovedsagelig eg med detaljer i kobber og bronze, som almindeligvis blev brugt i middelalderens arkitektur. Dørene blev bygget for at holde en lille hær ude og blev ofte forstærket med jernbeslag.

Geografi og tidsæra har også påvirket det materiale, dørene var lavet af. I bibelsk tid var kong Salomons tempeldøre lavet af oliventræ, ligesom de fleste gamle døre. Mens i Indien, blev antikke døre lavet af sten, der var kreativt dekoreret og kunne svinges op.

Paradisets-Dorer

Solide og kunstneriske

I Firenze finder vi nogle af de mest berømte bronzedøre i et af byens ældste dåbskapeller, Battistero di San Giovanni. Kapellet blev bygget engang mellem 1059 og 1128 i florentinsk romansk stil. De tre kunstneriske bronzedøre med reliefskulpturer blev installeret i begyndelsen af ​​1300 -tallet og begyndelsen af ​​1400 -tallet. Dørene på østsiden blev senere omtalt som "Paradisets døre" af Michelangelo.

Dørene nåede et nyt højdepunkt i renæssancen, i det 16. og 17. århundrede, hvor funktion og udtryk blev understreget gennem kunst og kunsthåndværk. I Spanien havde dørene hundredvis af håndlavede jernsøm, mens franskmændene lavede majestætiske døre til deres katedraler i gotisk stil med våbenskjolde, nicher og udskæringer i fin cedertræ.

Endelig rejser vi til Tyskland og 1881, hvor svingdøren blev opfundet. En type dør, vi også støder på næsten dagligt nu i moderne tid. Siden da har der været mindre innovation inden for døre, mest udvikling omkring materialer, især moderne materialer som glasfiber og plast, der bruges til at forstærke døre. Detaljer som hængsler og dørhåndtag er også blevet videreudviklet for at opfylde moderne krav.

Swedoor_03_565-widescreen

Døren er med os gennem livet

En ting er sikkert, dørene har været med os næsten fra tidernes morgen. Den dag i dag er dørens vigtigste opgave at beskytte moderne menneskers hjem mod uvelkomne ubudne gæster og give privatliv i soveværelset eller på toilettet eller holde støj ude. I hverdagen bruger vi døren til at vise respekt, såsom at lukke en dør omhyggeligt, hvis vi ikke vil forstyrre, eller vise, hvor vrede vi er over at smække døren i nogens ansigt. Det er heller ikke uden grund, at flere sproglige udtryk har med døre at gøre. For at forklare, at nogen er ude af billedet, siger vi, at "han blev vist til døren". Og når et kapitel lukker, "åbner en ny dør sig med nye muligheder." En åben dør kan være det samme som åbne arme, klar til at modtage dem, der kommer på besøg. Vi ser også denne symbolik tydeligt i filmens verden, noget du kan læse om her.

Der er også mange store livsbegivenheder, der symboliseres ved døren. De nygifte, hvor manden bærer konen over tærsklen til det hus, hvor de skal bo, da et par endelig kommer hjem med det nyfødte barn og lukker døren bag sig i det trygge hjem. Forholdet, der slutter, hvor den ene forviser den anden ud af døren. Eleven, der kommer hjem til mor og far og bliver mødt ved døren med åbne arme. Når du flytter fra huset, du egentlig er så glad for, og du lukker døren bag dig for sidste gang. Eller den første date, hvor det at stå uden for døren symboliserer slutningen af ​​aftenen.

Swedoor-banker-pa-1374

De vigtige døre

Dørene er også gået fra at have en vigtig funktion med at beskytte os, være symbolske og repræsentere forskellige kulturer gennem århundrederne til at have en vigtig æstetisk funktion. Udvalget af både materialer, farver og stilarter er næsten ubegrænset, så du kan få den stil, du ønsker i dit hjem. 

Døren har en stor betydning i vores liv, og det er på tide, at vi giver den den opmærksomhed, den fortjener.

Take Notice.