Sommerferien er højsæson for indbrud, men særligt sikring af døre og vinduer samt opmærksomme naboer kan nedsætte risikoen for, at du får ubudne gæster, mens du er på ferie.
Sommerferien står for døren, og mange danskere forlader i den forbindelse deres hjem for at tage på ferie. Men indbrudstyvene holder ikke ferie, og de har ekstra travlt i sommermånederne, når danskerne er bortrejst. Til trods for at antallet af indbrud inden for de sidste ti år er faldet, blev der ifølge tal fra Det Kriminalpræventive Råd sidste år modtaget 29.147 anmeldelser på landsplan.
Ifølge Lene Rasmussen, som er skadechef hos Gjensidige Forsikring, er der ting, du selv kan gøre, for at forhindre indbrud, mens dit hjem står tomt.
1. Sikre døre og vinduer
Det er især igennem døre og vinduer, at tyvene trænger ind i hjemmet, og det er derfor et godt sted at starte. Lene Rasmussen anbefaler at anskaffe sig indbrudssikrede vinduer og døre, som gør det sværere for indbrudstyven at bryde ind i huset.
- Indbrudssikrede døre og vinduer har en forebyggende effekt ved indbrud, da de tager væsentlig længere tid at bryde op sammenlignet med almindelige døre og vinduer. Står indbrudstyven og skal vælge mellem to huse, undgår personen typisk det, der har indbrudssikrede døre og vinduer, forklarer hun.
At døren er vigtig, når det drejer sig om at holde indbrudstyven ude, kan der nikkes genkendende til hos dørproducenten Swedoor:
- Døren er det første skridt mod at sikre hjemmet mod indbrud, og derfor har vi på baggrund af en øget efterspørgsel udviklet vores sikkerhedsklassificerede yderdør med klassificeringen ”RC3”. Standarden betyder, at døren kan modstå aktivt indbrudsforsøg med fx koben i min. 5 minutter, bl.a. takket være forstærket karm og dørblad samt indbrudssikrede hængsler, lås og evt. glasparti. Indbrudstyven får derfor svært ved at komme ind i hjemmet, lyder det fra Peter Sejling, der er salgs- og marketingdirektør hos Swedoor i Nordeuropa.
Det samme gælder for vinduer – her skal tyven også holdes beskæftiget. Det kan eksempelvis gøres ved at lime listerne fast, montere hasper, der gør det svært at få vinduet op, eller sætte tremmer for gamle kældervinduer, som er en foretrukket indgang for tyven.
2. Opsæt tyverialarmer
Overvej at opsætte alarmer i hjemmet, da de sætter indbrudstyven under tidspres. Selvom alarmer ikke er en garanti mod indbrud, så har de en forebyggende effekt, fordi de skaber larm og opmærksomhed og dermed ofte minimerer skaden ved et indbrud.
3. Fjern værdigenstande
Fjern værdigenstande som eksempelvis computere og smykker, så de ikke er synlige ude fra gaden. På den måde skal indbrudstyven bruge længere tid på at opspore ting af værdi, hvilket kan være med til at minimere mængden af stjålne genstande. Gør det generelt besværligt for indbrudstyven at finde det, personen leder efter.
4. Husk nabohjælpen
Bed din nabo om at holde øje med boligen, mens du er væk. Det gør det sværere for tyven at gennemskue, om der er nogen hjemme eller ej. Din nabo kan eksempelvis smide affald i din skraldespand, tømme postkassen, flytte rundt på ting inde i hjemmet og løbende flytte bilen, så det ligner, at der er aktivitet på din adresse.
Skulle du være så uheldig at få besøg af ubudne gæster i sommerferien, opfordrer Lene Rasmussen til, at du husker at gemme kvitteringer og tage billeder af dine værdigenstande, således at du bedre kan dokumentere, hvad du har mistet.