Main Media

360 sikkerhedsdøre til boligbyggerier i Brøndby

Efterspørgslen på sikkerhedsklassificerede yderdøre er stigende, og det kan mærkes hos dørproducenten Swedoor, der for nylig har leveret 360 sikkerhedsklassificerede døre til Brøndby Boligselskab.

Sikkerhed står højt på dagsordenen, når danske boligbyggerier skal renoveres. Det er Brøndby Boligselskab et godt eksempel på, som netop har været i gang med en større istandsættelse af to boligbyggerier på 15 etager, hvor der er valgt sikkerhedsyderdøre på alle svalegange. 

Ingeniør- og arkitektvirksomheden Gaihede har udvalgt dørene til opgaven og henvendte sig til Swedoor med et ønske om flere egenskaber i én yderdør. De nye døre skulle nemlig være klassificerede til at modstå indbrud, brand og lyd. Og denne kombination kunne Swedoor imødekomme:

- I denne konkrete sag har rådgiver først og fremmest lagt vægt på sikkerheden, da det har været væsentligt at skabe ekstra tryghed for beboerne på de åbne svalegange. Samtidig er lyd også en udfordring i højhuse, hvor aktivitetsniveauet er stort, og derfor er dørene lydisolerende samtidig med, at de også er brandhæmmende. Kombinationen er med til at skabe et mere sikkert og trygt miljø for beboerne uden at gå på kompromis med design, forklarer Peter Sejling, salgs- og marketingdirektør hos Swedoor i Nordeuropa.

Selv pointerer projektleder Agica Hasanbegovic fra Gaihede særligt én væsentlig detalje ved sikkerhedsdørene: 

- Dørene er robuste og passer derfor godt til opgaven, da vægkonstruktionen består af beton på den ene side og træ på den anden. Sammensætningen betyder, at der forekommer små bevægelser, når træet udvider sig og trækker sig sammen efter temperatur og luftfugtighed. Karmen kan sagtens stå imod bevægelserne og var derfor afgørende for vores valg af døre, siger han. 

Foruden den traditionelle pakke er der tilvalgt udvendig sparkeplade, dørklokke og dørspion. 

 ”Vi er godt tilfredse”

Lyder det fra håndværker Thomas Jensen, der sammen med sine to kolleger har stået for at montere sikkerhedsdørene. 

- Som med alle nye byggematerialer skal man altid lige sætte sig godt ind i, hvordan det hele fungerer, inden man får en god rutine i gang. Men det er gået upåklageligt med dørene, som vi har været fuldt ud tilfredse med. Vi har arbejdet tre mand på sagen, hvor én har stået for at sætte karmen i, en anden har stået for listerne, og jeg har så stået for låsene, så det er gået upåklageligt, fortæller Thomas Jensen fra Tømrerfirmaet HRH, Albertslund Tømrer og Snedker A/S.

Han forklarer videre, at den største udfordring har været de mange etager, hvor de har benyttet sig af en lift som støtte til monteringen: 

- Vi har netop arbejdet på en anden sag, hvor dørene var af stål og ikke af træ, som Swedoors døre. Det var derfor et noget tungere arbejde, da det var inde i en smal opgang, og derfor kunne vi ikke bruge liften som hjælpemiddel. Her er det en del nemmere, da vi kan køre liften helt hen til lejlighederne, og det betyder, at vi kan montere godt seks døre om dagen.

I alt har det taget 12 uger at montere alle døre, der er valgt i en grå standardfarve med hvid karm.

Fakta om renoveringen af boligbyggeriet

  • To boligbyggerier fra 70’erne
  • 15 etager med åbne svalegange
  • 360 sikkerhedsklassificerede yderdøre fra Swedoor med RC3-klassificering
  • I alt har det taget 12 uger at montere alle døre