Selvom det barske klima i Grønland sætter store krav til byggematerialer, så anvender langt de fleste grønlandske boligejere og arkitekter de samme yderdøre fra Swedoor, som sælges på det danske marked. Dørene får kun mindre justeringer, før de er klar til at modstå de strenge vejrforhold i det høje nord.
I Grønland er klimaet overvejende tørt, og middeltemperaturen når sjældent over 10 grader – selv i den varmeste måned. Bygninger og boliger skal stå stærkt i blæst, frost og sne og samtidig kunne tåle det ekstra slid, som følger med de barske vejrforhold. Det burde stille særlige krav til byggematerialer, og det gør i mange tilfælde også, men hvad angår yderdøre, så er det primært traditionelle, danske yderdøre, som monteres og anvendes i Grønland. Det fortæller Peter Seerup, SWEDOORs projektkonsulent for Grønland:
- I Grønland sælger vi mange af de samme typer yderdøre, som du også vil kunne gå ned og finde i din lokale trælasthandel i Danmark. For selv om vejrforholdene i Grønland er noget strengere end i Danmark, så kan dørene stadig modstå det barske, arktiske klima.
Grundige test udvikler døren
Han mener, at grunden hertil bl.a. skal findes i de mange og ofte langvarige test, som udføres på yderdørene, før de sendes på markedet. Yderdøren testes bl.a. for hårdførhed, for den skal kunne holde til konstant brug, slid, smæk og spark. Samtidig skal den også holde helt tæt og kunne adskille store temperaturforskelle. Sidst men ikke mindst skal døren være pæn at se på og ikke virke stor og klodset. Det stiller alt sammen en række krav til design, materialer og produktion.
- Der går rigtig meget tid til disse test, hvor næsten alle aspekter af dørens funktionaliteter afprøves igen og igen. Det gælder blandt andet u-værdi, lufttæthed, vandtæthed, formstabilitet, hængsler og låsens påvirkning på døren. Men så er vi også sikre på, at døren holder i mange år trods vind og vejr, siger Peter Seerup.
Tæt også når det regner opad
Selvom de samme døre sælges i Danmark, så tilvælger de grønlandske kunder en række features, som vi normalt ikke ser i Danmark. De bruger fx ikke et traditionelt bundstykke i aluminium men vælger i stedet hårdt træ så som mahogni, så sne og kulde ikke danner kuldebroer. Trepunktslåsen hitter heller ikke så meget, fordi hvis det sner så meget, at sneen sætter sig fast i falsen, så kan låsen ikke aktiveres ved at trække håndtaget opad. Derfor har langt de fleste døre en traditionel låsekasse med én lås. Sidst men ikke mindst så åbner de grønlandske døre udad og ikke indad, som vi ellers kender det i Danmark. Det er der en helt særlig grund til, fortæller SWEDOORs produktchef Tara Hall:
- I Grønland giver det mere mening at have en udadgående dør, fordi den stærke vind – nogle gange med regn og sne – presser døren endnu tættere ind til tætningslisten og dørkarmen. Selv under slagregn, der kan forekomme med så kraftig vind, at det nærmest regner opad, holder vores udadgående yderdøre altid tæt.
Konservative døre
Grønland er kendt for sine farvestrålende huse, som sætter kulør på det ofte golde landskab. Men hvad angår yderdøre, så er det faktisk de klassiske døre, som sælger bedst, lyder det fra SWEDOOR. Deres grønlandske kunder går ofte efter hvide døre uden for mange detaljer, og så skal der helst være en rude på spids i dørens øverste halvdel.
Grundige og langvarige test af yderdør
I design- og produktionsprocessen testes yderdørene meget grundigt over lange perioder og for en række forskellige ting:
- U-værdi, som fortæller, hvor meget varme der trænger gennem døren. Jo lavere u-værdi, jo bedre. Mange af SWEDOORs dørdesigns er mønstrede eller har forskellige glasløsninger, men takket være en sandwich-konstruktion af træfiber, aluminium og HDF kan varmetab forebygges.
- Lufttætheden testes for at sikre, at der ikke lækker varm luft ud og kold luft ind. Det er både godt for indeklimaet og forebygger træk. Yderdøren testes også for vindmodstand for at sikre, at den holder tæt, uanset om der blæser en storm udenfor.
- Der testes også for vandtæthed for at sikre, at regn, slud, sne og slagregn ikke trænger igennem ved dørkarmen.
- Hængsler testes i åbne-lukke-tests. Efter 200.000 lukninger skal de stadig fungere lige så godt som ved første lukning.
- Formstabilitet er også yderst vigtigt, fordi det sikrer, at dørbladet slutter tæt ind til karmen i dørens levetid. Overfladen testes også ifm. hermed og gennemgår løbende produktforbedringer på baggrund af den intense testning.
- Låsen kan påvirke dørens øvrige egenskaber, fx tæthed. Derfor vurderes der meget nøje med hvilke låse, man anvender til hvilke døre.