Main Media

Tre meter egetræsdøre i tynde glasvægge

Det var det ønske, arkitekterne fremlagde for HM Byg, der havde tømrerentreprisen på VUC Syds ikonbyggeri på havnefronten i Haderslev. De tre meter høje massive egetræsdøre skulle monteres i tynde glasvægge, og der måtte ikke være karmfremspring, for æstetisk skulle det se ud som én stor grandios dør. Det var en dørløsning, som krævede ekspertviden, og HM Byg kontaktede derfor Swedoor.

Når man går ind i VUC Syds fem etager høje bygning, ser det ud som om, at alle de tre meter høje egetræsdøre står frit i luften. Man ser ikke glasvæggene, for det gennemgribende, transparente design går igen i hele undervisningsbygningens konstruktion. Et minimalistisk design, som skulle vise at være et yderst komplekst projekt at udføre:
 
- Arkitekterne havde kreeret et storslået dørdesign. Spørgsmålene dukkede dog op, da opgaven skulle fra tegnebrættet og udføres i praksis. Hvordan integrerer man tre meter høje massive egetræsdøre i glasvægge? Der manglede noget, der kunne give stabilitet i konstruktionen, og kunne det overhovedet lade sig gøre, at skaffe så høje døre i egetræ?, siger projektleder Morten Trans fra HM Byg.

En kombination af drøm og virkelighed
I stedet for at rynke panden over de ubesvarede spørgsmål valgte Morten Trans at kontakte konsulent Per Løvstad fra Europas førende dørproducent, SWEDOOR.

- Vi havde ikke tre meter høje massive egetræsdøre på lager. Så vi var ude i et projekt med en kompliceret specialløsning, der ikke kun skulle leve op til det æstetiske design, men som også skulle være realistisk at producere og montere, siger Per Løvstad, der satte sig til tegnebordet sammen med Morten Trans for at finde frem til en dørløsning, der kunne virkeliggøre arkitekternes ønsker.

- Resultatet blev, at vi lavede døren 2,10 meter høj med et overparti i eg, så den samlet set ligner en stor dør, når den er lukket. Dertil producerede vi tre meter høje specialkarme i massivt egetræ, siger Per Løvstad.

Det var ideen med overpartiet i eg, som blev omdrejningspunktet, og nu tegnede der sig langt om længe et realistisk billede af det komplekse dørprojekt. Der var dog stadig endnu en udfordring, som skulle løses.

Hundrede procent i lod 
Hullet i puslespillet var af æstetisk karakter og drejede sig om overgangen mellem karmen og sidepartierne. Designet tillod nemlig ikke karmfremspring. Så det betød, at Morten Trans og Per Løvstad atter måtte i tænkeboks.
 
- Karmene var specialproducerede til at passe til dørene og overpartierne, så dem kunne vi ikke lave om. Løsningen blev i stedet ni mm tykke egetræspaneler på hver side af karmene. Disse blev limet på sidepartierne, som primært var der for at skabe stabilitet til montagen af de store døre. På den måde fik vi  udlignet karmfremspringet, og kunne samtidig skjule samlingen mellem glasvæg og karm, siger Per Løvstad.

Arkitekterne godkendte løsningen, men da det kom til den praktiske del, nemlig monteringen af karme, døre og sidepartier, skulle det vise sig at blive en noget kompliceret opgave.

- Selve monteringen af sidepartierne var lettere sagt end gjort. Alt skulle være hundrede procent i lod, ellers ville de ni mm tykke egetræspaneler, som blev limet på sidepartierne, kile mod den tre meter høje dørkarm og gabe. Det betød, at der ikke var plads til en eneste fejl i udmålingen på nogen af sidepartierne. Alt skulle være monteret fejlfrit i første hug, for at den æstetiske panelløsning kunne klappe, siger Morten Trans og fortsætter:

- Det var en udfordrende døropgave, men det lykkedes for os med SWEDOORs hjælp og kompetente tømrere at få en flot helhedsløsning, som både arkitekter og VUC Syd blev glade for. Man kan sige, at alle brikkerne i puslespillet faldt på plads til sidst.

Det er nu et år siden, at HM Byg og SWEDOOR knækkede koden til det komplicerede, eksklusive dørdesign.  Siden har hundredevis af elever og lærere på VUC Syd i Haderslev åbnet og lukket dørene, som både fungerer fejlfrit og ser perfekte ud.

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven