Main Media

Sygehusdøre skal have mange funktioner

Dørene på de nye supersygehuse skal ikke blot adskille to rum men også have en række funktioner, som bidrager positivt til sygehusmiljøet, fx i forhold til hygiejne og robusthed. Producenterne må lægge sig i selen for at imødekomme nuværende og fremtidige krav fra sygehusbyggerierne, lyder det fra dørproducenten Swedoor. 

Bygherrerne bag de kommende moderne danske supersygehuse lægger ikke skjul på, at de har høje forventninger til både materialer, kvalitet og leverandører, hvad angår byggematerialer og interiør til sygehusene. Ser man fx ser på dørene, så kræver et sygehus for det første mange forskellige typer: Røntgendøre, skydedøre, døre med glasudskæringer, døre med persienneruder, stålpartier og mange andre. Dernæst skal dørene ikke blot være indgange og udgange fra et rum – der er en klar forventning om, at døren i sig selv bidrager positivt til det omkringliggende miljø med forskellige funktionaliteter.
 
- I dag skal sygehusene have langtidsholdbare løsninger på de produkter og materialer, som indgår i indretningen. Døren skal fx imødekomme krav til forskellige funktionaliteter, alt efter hvor i huset den skal sidde. Den skal være hårdfør og kunne klare at blive brugt konstant. Derudover skal den naturligvis også være meget nem at rengøre – ikke mindst på grund af det stigende fokus på hospitalshygiejne, fortæller Søren Nør, salgschef i Swedoor, som har leveret dørløsninger til sygehussektoren siden 70’erne.

Høje materialekrav
Ifølge Søren Nør vælger beslutningstagerne på sygehusene derfor ofte laminatdøre med plastkanter, som er hårdføre og kan holde til stød og slag. I andre miljøer vælges stålpartier med vinduer. Selve karmdelen er altid af stål, fordi den skal kunne holde til hård belastning, fx fra tunge sygesenge, der støder på karmen. Dørløsningerne består med andre ord altid af materialer, som kan klare mosten på et travlt sygehus.
 
Der bliver også stillet store krav til rengøringsvenligheden. Et sygehus skal være så bakteriefrit som muligt for at mindske smittefaren i en bygning, som huser mange forskellige patienter og typer af sygdomme.
 
- Sygehusene vælger ofte materialer som laminat, plast og stål, fordi de er lette at holde rene. Overfladerne skal være glatte og uden søm og skruehuller – der må ikke være revner, sprækker og huller, hvor bakterier og andet snavs kan samle sig.
 
Udvikling af nye teknologier
I dag er det muligt at få døre, som tjener adskillige formål, og når indretningsarkitekterne vurderer fx hvilken dør, der skal bruges hvor, bliver der lagt stor vægt på rummets behov. Det kan være, at døre skal have sparkeplade, specielle hængsler, glasudskæring eller specifikke brand- og lydcertificeringer. Arkitekterne tænker i samlede løsninger, og derfor må leverandørerne også lægge sig i selen og ikke blot imødekomme nuværende krav, men også udvikle til morgendagens behov.
 
- Det handler om at være i løbende dialog med arkitekterne og produktudvikle efter deres behov. For vores vedkommende har det især drejet sig om fremtidige godkendelser ift. brand- eller lydkrav i vores nye løsninger, fortæller Søren Nør og fortsætter:
 
- Men det kan også være helt praktiske interne produktionsløsninger, som fx udvikling af ny produktionsteknologi, så setup’et på fabrikken er klar til at tage imod efterspørgslen, og vi kan levere til tiden.  
 
Certificeringer vinder frem
Helt konkret leverer Swedoor lige nu forskellige døre, stålkarme og stålglaspartier til DNU (Det Ny Universitetshospital) i Aarhus, som bliver Danmarks største hospital. Som et helt nyt serviceprodukt stiller dørproducenten desuden to mand til rådighed i to dage på DNU for at uddanne montørerne i at montere dørene og karmene korrekt.
 
- Service er og bliver bare en konkurrenceparameter, og her skal vi også nytænke for at bevare pladsen i førerfeltet, lyder det fra Søren Nør.
 
Og når han ser på udviklingen og fremtidens store trends inden for byggematerialer til indretning af sygehuse, forudser han desuden større krav om miljøcertificeringer, som i dag ikke er et primært krav:
 
- Vores døre er FSC- og PEFC-certificerede, men det er på nuværende tidspunkt ikke et must. Jeg er dog overbevist om, at bæredygtighed i større grad finder vej ind i sundhedssektoren inden for en overskuelig fremtid, slutter Søren Nør. 
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven