Main Media

Forårstjek: 5 ting, du bør tjekke på din yderdør

Hvornår har du sidst taget et nærmere kig på din hoveddør? Swedoor giver dig her fem områder, som du med fordel kan se nærmere på og afhjælpe, hvis nødvendigt, for at vedligeholde hjemmets vigtigste dør.

Vinteren kan være rigtig streng ved din yderdør. Regn, slud, blæst, frost og sne har gennem flere måneder pint træværk, hængsler og maling og udsat din dør for hård belastning. Det forkorter ikke blot levetiden på boligens vigtigste dør, den kan også blive noget så trist at kigge på og samtidig være svær at holde ren. Heldigvis er der gode råd at hente. Ved at give døren et forårstjek kan du atter få liv i din hoveddør og dermed hele husets facade, som kommer til at stråle om kap med forårssolen. SWEDOOR, som i lang tid har arbejdet på at udvikle hårdføre kvalitetsyderdøre, samler her 5 områder, som du med fordel kan tjekke på din yderdør.
 
1. Løse hængsler
En af de mest almindelige skader på yderdøre er løse hængsler. Yderdøre er ofte så tunge, at de gennem årene trækker hængslerne skæve. Heldigvis er det som regel nemt at rette op på. Er hængslerne blevet løse, kan man normalt let skrue hængslerne fast igen, men er det ikke nok, må du tage døren og hængslerne af og skrue dem i på ny i noget fast træ. Måske er hængslerne også blevet bukkede eller vredet. Er det tilfældet, så kontakt din lokale håndværker, som med en såkaldt hængselbukker kan justere hængslet på plads igen.
 
2. Et slattent håndtag
Er dit håndtag blevet løst og hænger, skyldes det som regel, at metalpinden, der går gennem døren, er blevet slidt, eller at rosetten omkring håndtaget ikke sidder ordentligt fast. Hvis håndtaget sidder løst på dørgrebspinden, kan du prøve at efterspænde skruerne. Hvis rosetten er løs, kan du gøre det samme. Hjælper det ikke, er slitagen formentlig så omfattende, at du skal udskifte skruerne i rosetten. Et slattent håndtag kan også skyldes, at selve låsekassen ganske enkelt er slidt og skal udskiftes.
 
3. Sprækker i lakken
Det danske vejr slider på husets yderdøre, og maling og træbeskyttelse vil med tiden blive tyndere, krakelere eller skalle af. Måske er træet begyndt at sprække, og kan du også få øje på overfladisk mug eller alger, er det tid til at finde malerpenslen frem. Hvis du har en ældre yderdør, så fjern gammel maling først, slib derefter ned, grund og påfør maling. Mal allerhelst døren med en træbeskyttende maling, gerne hvert 5. år. En nyere dør bør vedligeholdes ved at påføre bilpolish 1-2 gange om året. På denne måde bevares den fine, glatte overflade, og man undgår de hårfine krakeleringer, som slipper fugt ind i dørkonstruktionen.
 
4. Utætte fuger
Fugen omkring yderdøren skal slutte tæt om dørkarm og muren. Har fugen fået revner eller er sluppet en af overfladerne, kan både vind og fugt trænge ind og forårsage råd, svamp og fugtskader. Derfor er det vigtigt at inspicere fugen årligt. Er der utætheder, skal fugen skiftes ud.
 
5. Døren binder
En dør, der binder, kan også være skyld i, at det trækker ind. Denne klassiske yderdørsskade skyldes, at døren oftest i perioder med høj luftfugtighed udvider sig og derfor støder mod karmen. Pas på med selv at gå i gang med at slibe eller høvle, da det ikke nødvendigvis er løsningen for alle døre, som binder, og derfor kan gøre problemet værre. Oplever du, at en dør binder, kontakt din lokale håndværker, som vil kunne finde frem til årsagen og rette op på problemet.
 
Kilde: SWEDOOR og Bolius

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven