Main Media

Dørproducent ser nu frugten af investering i bæredygtige byggematerialer

En markant, strategisk satsning og en millioninvestering i bæredygtighed, her under miljøcertificeringer, har gjort dørproducenten JELD-WEN fra Løgstør i stand til at levere døre til de prestigefyldte, bæredygtige DGNB-byggerier. Det er i dag primært det offentlige, som bygger efter DGNB, og derfor spår JELD-WEN, at der ikke går lang tid, før der begynder at komme lovkrav til bæredygtigt byggeri i Danmark. 

Det er efterhånden de færreste markedsledende virksomheder, som ikke har grønne strategier på dagsordenen. Grønt er moderne, og profilering af en bæredygtig profil er for mange et uundgåeligt markedsføringsværktøj. Men ét er at have en grøn profil på papiret – noget andet er gøre bæredygtighed til et af sine stærkeste kort på hånden.
 
En kostelig investering
For dørproducenten JELD-WEN, Europas største dørproducent, herhjemme brandet under navnet SWEDOOR, er bæredygtige døre i dag blevet tungen på vægtskålen i udbudsrunder på de prestigefyldte, grønne byggerier. Gennem de sidste fem år har virksomheden arbejdet hårdt på at implementere en omfattende og yderst målrettet bæredygtighedsstrategi, hvor første delmål var, at alle døre skulle FSC- og PEFC-certificeres. Strategien blev implementeret på europæisk niveau, hvilket krævede involvering af alle 2.700 medarbejdere og ændringer gennem hele værdikæden. Det vurderes at have kostet et millionbeløb samt tusindvis af arbejdstimer.
 
- Man omlægger ikke bare en omfattende dørproduktion ved et knips med fingrene – det er et enormt apparat, som skal sættes i søen, og det er en stor investering. Men vi var fast besluttede på, at bæredygtige byggematerialer er fremtiden og valgte derfor en ny, grøn kurs for virksomheden, ikke blot i de nordiske lande, men i hele Europa, forklarer Claus Beier, adm. direktør i JELD-WEN Danmark.
 
I dag står dørproducenten næsten på målstregen til første delmål omkring en miljøcertificeret produktportefølje. Næste skridt i strategien er at blive førstevalget som dørleverandør til større byggeprojekter, der blåstemples med én samlet miljøcertificering, fx den tyske bæredygtighedsstandard DGNB, som også anvendes i Danmark. Også her har JELD-WEN lagt sig foran i feltet og leverer i dag døre til adskillige af de DGNB-byggerier, som skyder op landet over.
 
Den offentlige driver
På nuværende tidspunkt bygges størstedelen af disse DGNB-projekter her i landet af det offentlige, hvilket ifølge Claus Beier er positivt for udbredelsen af DGNB i Danmark.
 
- Der er i dag ingen lovkrav omkring bæredygtighedsstandarder i byggeriet, men vi er ikke et sekund i tvivl om, at det er på vej. Vi ved af erfaring, at når det offentlige går foran på et bestemt område, betyder det højst sandsynligt, at vi får til et reelt lovkrav ikke mange år ud i fremtiden.
 
På landsplan er Region Nordjylland i dag en af de offentlige bygherrer, som går forrest inden for dansk DGNB-byggeri. Selvom Niels Sloth, leder af Bygning og Anlæg samt ansvarlig for størstedelen af Region Nordjyllands byggeprojekter, forsikrer, at regionen ikke har truffet en beslutning om, at alt fremtidig byggeri skal være DGNB-certificeret, så er bæredygtigt byggeri alligevel et vigtigt fokusområde.
 
- I Region Nordjylland tror vi på bæredygtigt byggeri, og derfor bygges alt nybyggeri så vidt muligt efter DGNB-standarden.
 
Af afsluttede, igangværende og planlagte projekter kan der helt konkret nævnes 10 forskellige projekter: Fire sundhedshuse i hhv. Pandrup, Hurup Thy, Sæby og Brønderslev; fire boligprojekter i hhv. Mariager, Hadsund og Nykøbing Mors, samt de kommende renoveringer og nybyggerier ved af hhv. Sygehus Vendsyssel og Sygehus Hjørring. Derudover forventer man også, at det nye Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst bliver DGNB-certificeret. Niels Sloth er derfor heller ikke i tvivl om, at det offentlige er en vigtig driver i udbredelsen af bæredygtigt byggeri:
 
- Det offentlige har en unik mulighed for at påvirke og måske endda fremskynde udviklingen i byggebranchen. De aktører, som skal imødekomme vores DGNB-krav, får et dybdegående kendskab til bæredygtigt byggeri – det gælder alle fra den enkelte håndværker til de store rådgivningsvirksomheder. Efterfølgende kan denne erfaring anvendes på andre byggerier, private som offentlige, og på den måde spredes DGNB som ringe i vandet.

Nu ser vi frugten
Hos JELD-WEN, der allerede har leveret et stort antal døre til mange af Region Nordjyllands DGNB-byggerier, hilser man eventuelle kommende lovkrav velkomne:
 
- Vi så hellere end gerne, at der bliver lovgivet på området, og vi er klar, når det kommer. Jeg har aldrig tvivlet på, at bæredygtighed var den korrekte satsning for JELD-WEN-koncernen. I dag vinder vi flere og flere udbud netop på grund af vores grønne profil, og det er en stor tilfredsstillelse at se ens hårde slid bære frugt. Næste skridt bliver at få de private bygherrer endnu mere med i DGNB-byggeriet, slutter Claus Beier.
 
Om DGNB
For at en bygning kan kaldes bæredygtig skal den kunne meget mere end at have et lavt energiforbrug. Den tyske bæredygtighedsstandard, DGNB, som anvendes i Danmark, vurderer derfor et byggeri ud fra tre forskellige kriterier:
  • Miljø (fx materialer og energiforbrug)
  • Det sociale (fx indeklima og kunst)
  • Økonomi (fx langsigtet totaløkonomi og udgifter til vedligehold).
Det optimale for en leverandør til et DGNB-projekt vil være at kunne påvirke flest mulige områder positivt i den samlede projektvurdering.
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven