Main Media

Skru ned for larmen: 5 gode råd til støjreduktion

Går du og irriterer dig over støj fra naboen, eller kan du ikke sove, fordi teenageren taler i telefon til langt ud på natten? Her er 5 gode råd til støjreduktion, som du med fordel kan gøre brug af i dit hjem. 

Vi kender nok alle følelsen af at skære tænder i ren frustration over irriterende støj. Med puden klemt sammen om ørene i de små timer, irriterer vi os over naboens fjernsyn, som lige er skruet lidt for højt op, eller teenagerens behov for sene telefonsamtaler. Irriterende og forstyrrende lyde er virkelig noget, som kan gå os på nerverne, og det er faktisk bevist, at en aktiv indsats for at dæmpe støj både har en positiv effekt på energiniveauet og giver et generelt bedre velbefindende.
 
Der er flere tiltag, du kan tage i brug for at reducere uhensigtsmæssig støj. Jeld-Wen Door Solutions, som har arbejdet i lang tid på at udvikle støjreducerende produkter, samler her 5 gode råd til, hvad du selv kan gøre for at komme støjen til livs – både fra naboen og inde i selve rummet.
 
1. Skift de gamle døre ud
Hvis du aldrig har gjort en indsats mod at reducere støj i dit hjem, vil de indvendige døre ofte være et godt sted at starte. Almindelige, lette døre beskytter ikke meget mod støj og holder som regel kun op til 21 dB ude. Hvis de skiftes ud med dør med en massiv kerne, kombineret med en ny karm med tætningslister, kan døren holde op mod 30 dB ude. Der findes specialløsninger, som kan klare endnu mere, men en almindelig, massiv indvendig dør kan ændre støjniveauet markant og kan købes for en overkommelig pris.
 
2. Giv vinduet et gennemtjek
Mange er generet af udendørsstøj, fx fra en nærtliggende vej eller togbane, eller generel larm fra gaden. Det kan afhjælpes ved at montere nye vinduer med lyddæmpende ruder. Disse vinduer kan holde op mod 45 dB ud af hjemmet. Men der er også andre (og billigere) løsninger, som måske kan fikses først, fx udskiftning af klemte eller ødelagte tætningslister, tilstopning af revner imellem karmen og muren, eller montering af forsatsruder.
 
3. En ekstra væg på væggen
En effektiv måde at lydtætne en væg på er at montere en forsatsvæg, som kan op mod halvere støjen fra det tilstødende rum. Forsatsvæggen består typisk af to lag gipsplader, som bygges uden på den gamle væg ved hjælp af stållægter. Det skal være min. 10 cm mellem den nye og den gamle væg, og i hulrummet anbringes en vis mængde isoleringsmateriale. Det skal dog siges, at en forsatsvæg i sagens natur kræver plads i rummet og måske også, at installationer skal flyttes.
 
4. Loftet kan tage støjen
Døjer du med støj i selve rummet, fx køkkenet eller stuen, kan specialudviklede loftplader med en særlig struktur absorbere støj og give en bedre akustik. Hvor hårde og glatte flader såsom beton og gips bevirker, at lyden har en lang efterklangstid, og at rummet ”runger”, gør plader med en åben overfladestruktur det nemmere at høre, hvad der bliver sagt, både ansigt-til-ansigt- og ikke mindst over telefonen.
 
5. Tæpper på gulvet
Tæpper på gulvet er ikke kun gode til at holde på varmen i huset – de er også med holde støjen nede. Fortvivl ikke, hvis du har klinker eller stengulv, for du kan nemlig begrænse rigtig meget støj ved at lægge store tæpper rundt omkring i hjemmet. Tæpper er lydabsorberende, mindsker efterklangen og medvirker til en bedre akustik. Jo større og tungere de er, jo bedre er de til at dæmpe lyde – der bliver i dag produceret tæpper, som kan reducere støj med op til 25-35 dB.
 
Kilde: Jeld-Wen og Bolius
 

 
Fakta: Sådan opfatter du lyd
  • En ændring på 8-10 dB opfattes som en fordobling/halvering af lyden
  • En ændring på 5-6 dB er en meget tydelig ændring
  • En ændring på 3 dB er hørbar
  • En ændring på 1 dB er knap hørbar
Kilde: Bolius
 

Kunne du lide hvad du så?

Del dette med en ven