Danske byggemarkeder tilbyder et væld af produkter, hvor træ indgår som en væsentlig bestanddel. Men træ er ikke bare træ, og derfor er der indført forskellige miljømærker og certificeringer, der kan hjælpe dig, når du skal købe en ny bordplade, et nyt havemøbel eller en ny dør af træ. Men hvad betyder de, og hvordan skal du orientere dig i mærkejunglen?
Miljømærker bliver mere og mere udbredt på træprodukter i de danske byggemarkeder. Står du for eksempel nede i dit lokale byggemarked og skal vælge en ny havestol eller en ny yderdør, vil du ofte se flere forskellige miljømærker, der oplyser dig om produktets bæredygtighed. Antallet af produktionsvirksomheder, der vælger at satse stort på miljøcertificering af deres træprodukter er stødt stigende, blandt andre JELD-WEN Door Solutions, som er verdens førende dørproducent og storforbruger af træ, har flere forskellige miljømærker på deres døre.
-
Vi har valgt at miljøcertificere vores produkter både for at beskytte miljøet, men også for at gøre det nemmere for forbrugeren at sikre sig, at det produkt han eller hun køber, er bæredygtigt og ikke belaster hverken miljøet eller det lokalsamfund, hvor træet kommer fra, fortæller Claus Beier, markedschef for JELD-WEN i Danmark. Han fortsætter:
- Miljømærkerne er som sådan en meget praktisk ordning – et slags redskab til forbrugeren, når der skal vælges miljørigtige træprodukter.
De to mest anvendte miljømærker på træprodukter er FSC og PEFC. Helt overordnet betyder disse mærker, at råvarerne er bæredygtige, således at hverken naturen eller klimaet har lidt overlast. De garanterer også, at de mennesker, som fælder og bearbejder træet, arbejder under ordentlige forhold. Men der findes også en række andre miljøordninger, der hver især har fokus på forskellige områder, og som kan hjælpe dig med at finde vej til de mest bæredygtige træprodukter. Her er et kort overblik over fem kendte miljømærker, som du vil kunne finde på forskellige træprodukter i byggemarkedet.
|
FSC-mærket kan findes på en lang række træprodukter, fra havemøbler til papir. FSC-ordningen garanterer, at skovene drives bæredygtigt, og at der ikke fældes mere træ, end hvad der kan nå at vokse op. Det er også en garanti for, at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. |
|
Svanemærket garanterer, at varen er blandt de bedste, når det gælder miljøet. Det garanterer, at kvaliteten er høj, og at der er taget hensyn til din sundhed. Mærket sætter grænser for udledning af giftige stoffer og for indholdet af uønskede stoffer i varen. Mærket begrænser sig ikke kun til træ, men kan også findes på fx elektronik. |
|
PEFC-mærket bruges til både træ- og papirprodukter. PEFC-ordningen anvendes af skovejere, der ønsker at give produktionsvirksomheder mulighed for at vise forbrugeren, at træet kommer fra en bæredygtig skov. PEFC er en garanti for, at der er taget hensyn til miljøet, og der ikke er indgået illegale fældninger i produktion af træproduktet. |
|
Indeklimamærket er et miljømærke, der udelukkende omfatter afgivelsen af stoffer og partikler fra materialet til luften. Det må fx ikke afgive kræftfremkaldende stoffer. Indeklimamærket stiller krav til selve brugstiden ved forbrugeren, og du kan finde mærket på fx døre, lofter og inventar til hjemmet. |
|
Cradle-to-Cradle (C2C) eller Vugge til Vugge viser, at produktet er designet til at kunne indgå i enten et biologisk eller teknisk kredsløb. Det vil sige, at der potentielt intet affald bliver ud af produktet, når dets brugstid engang er ovre. Produktet er screenet for giftige stoffer, og jo højere certificering, jo mere vedvarende energi bliver der anvendt i produktionen.
|
Kilder: JELD-WEN, FSC Danmark, PEFC Danmark, Indeklimaportalen, Vugge til Vugge Danmark og Forbrug.dk.